VAR-discussie laait weer op na beladen kraker tussen Tottenham en Arsenal

De altijd beladen kraker tussen Tottenham Hotspur en Arsenal heeft geen winnaar opgeleverd. The Gunners zullen daar zeer ontevreden mee zijn, want de winst lag voor het grijpen in de slotfase.

Tottenham Hotspur
1 - 1
Arsenal
Arsenal

De teams uit Londen konden de punten allebei goed gebruiken in de strijd voor een plek bij de eerste vier teams in de Premier League en dus stond er veel spanning op het duel. Het was Arsenal dat op voorsprong kwam op Wembley. Verdediger Davinson Sánchez stapte volledig verkeerd in, liet zich aftroeven door Alexandre Lacazette en zag enkele seconden later Aaron Ramsey de openingstreffer maken.

Tottenham leek zich razendsnel te herstellen van de treffer in de zestiende minuut, maar Harry Kane zag zijn goal afgekeurd worden. De van een blessure herstelde spits kopte nog geen tien minuten na de 0-1 raak, maar werd wegens buitenspel teruggefloten.

Het spel bleef in de eerste helft op en neer gaan, Tottenham kreeg de grootste kansen. Zo onderscheidde Arsenal-keeper Bernd Leno zich met een dubbele redding. Eerst op een inzet van Christian Eriksen, vervolgens op de rebound van Moussa Sissoko.

In de tweede helft kon Tottenham niet echt een vuist maken tegen het compacter spelende Arsenal, maar een blunder van de arbitrage leverde alsnog de 1-1 op. Kane werd in de zestien naar de grond geduwd door Shkodran Mustafi en verdiende zo een penalty voor de thuisclub, maar daarvoor stond de spits buitenspel. De VAR heeft echter zijn intrede nog niet gemaakt in de Engelse competitie en dus kon de beslissing niet teruggedraaid worden.

Kane had daar maling aan en benutte het buitenkansje een kwartier voor tijd. Het was alweer zijn zestiende goal in de Premier League dit seizoen en zijn negende goal tegen Arsenal. Alleen tegen Leicester City scoorde de spits vaker (dertien keer).

Arsenal kreeg nog één heel grote kans om alsnog de overwinning te pakken, maar de ingevallen Pierre-Emerick Aubameyang miste een strafschop. De Gabonees had de penalty zelf verdiend na ruw verdedigen van Sánchez, maar Hugo Lloris keerde de inzet van de spits. Ook de strafschop die Arsenal kreeg was discutabel. Dat gold niet voor de rode kaart die invaller Lucas Torreira vlak voor tijd ontving. De middenvelder beging een spijkerharde overtreding op Danny Rose en mocht met direct rood inrukken.

Door het gelijkspel houdt nummer drie Tottenham achtervolger Arsenal op achterstand. Manchester United kan in deze speelronde profiteren van het puntenverlies van The Gunners, bij winst gaat de formatie van manager Ole Gunnar Solskjaer over Arsenal heen op de ranglijst.