Liverpool legt Bournemouth over de knie na vroege aftocht Aké

Liverpool heeft zaterdag onbedreigd zijn vijftiende zege van het seizoen in zestien Premier League-wedstrijden geboekt. Op bezoek bij AFC Bournemouth beleefde de Engelse koploper een vlekkeloze middag. De druk is daarmee weer komen te liggen bij concurrenten Leicester City en Manchester City.

AFC Bournemouth
0 - 3
Liverpool
Liverpool

Bournemouth deed het voor rust lang niet slecht. Mohamed Salah en James Milner creëerden kansen, maar achterin bleven The Cherries ongedeerd. Een voortijdig vertrek van Nathan Aké gooide de boel echter bruusk in de war. De verdediger begon - net als landgenoot Arnaut Danjuma Groeneveld - in de basis op Dean Court, maar staakte na iets meer dan een halfuur de strijd met hamstringklachten.

Snel na zijn aftocht sloeg Liverpool toe: aanvoerder Jordan Henderson verzond vanaf eigen helft een juweel van een pass richting Alex Oxlade-Chamberlain, die in de lucht de voet tegen de bal zette en via doelman Aaron Ramsdale scoorde. Voor de vleugelspeler - die speelde omdat Georginio Wijnaldum rust kreeg - was het pas zijn eerste Premier League-treffer sinds januari 2018.

Kort na de openingstreffer moest ook Liverpool een wijziging doorvoeren. Dejan Lovren kon om onduidelijke redenen niet verder en werd afgelost door Trent Alexander-Arnold, die omwille van Liverpools drukke programma aanvankelijk gespaard werd. Amper binnen de lijnen mocht de back al delen in de vreugde, toen Naby Keïta de combinatie aanging met Salah, de bal met de hak terugkreeg van de Egyptenaar en kalm afrondde.

Liverpool nam zo 'als vanouds' de leiding in handen in het uitduel met Bournemouth. In de voorgaande twee seizoenen boekten The Reds er beide keren een 0-4 overwinning en ook nu was de ruststand uiterst comfortabel. In de tweede helft ging de koploper op dezelfde voet verder: na tien minuten werd het 0-3 na balverlies van Bournemouth. Keïta kreeg de bal in de voet, bediende Salah meteen op maat en de aanvaller schoof de bal in zijn honderdste Premier League-wedstrijd in de hoek.

Verder spektakel bleef uit na de derde goal van de bezoekers. Liverpool hield een overweldigend percentage balbezit en speelde het professioneel uit. De geruststellende tussenstand bood wel ruimte voor Jürgen Klopp om Curtis Jones speeltijd te geven. De achttienjarige middenvelder mocht een kwartier meedoen en beleefde zo zijn Premier League-debuut. Kort voor het einde toonde hij zich nog even, met een schot over op aangeven van Xherdan Shaqiri.

Liverpool is de drukke decembermaand sterk begonnen met overwinningen op Everton en Bournemouth. In de vier weken die voor manager Klopp en zijn spelers liggen wachten tien wedstrijden, te beginnen met de afsluitende groepswedstrijd tegen Red Bull Salzburg in het Champions League-toernooi op dinsdag.