LASK grijpt de macht in Oostenrijk in aanloop naar duel met AZ

LASK Linz heeft vrijdag de koppositie van Red Bull Salzburg afgepakt in de Bundesliga. In een rechtstreeks gevecht met de regerend kampioen van Oostenrijk trok LASK aan het langste eind. Over zes dagen wacht een confrontatie met AZ in de knock-outfase van het Europa League-toernooi.

Red Bull Salzburg
2 - 3
LASK Linz
LASK Linz

Vorig seizoen vochten Red Bull Salzburg en LASK het al samen uit, maar stapte de club uit de Mozartstad ruimschoots als winnaar naar voren. Aan het einde van de rit werd Red Bull met een voorsprong van negen punten kampioen.

Dit seizoen is het een stuk spannender. Voor aanvang van de directe confrontatie van vrijdag was de voorsprong van Die Rote Bullen een bescheiden twee punten. LASK wist dat het bij een zege in het hol van de leeuw de nieuwe koploper van Oostenrijk zou worden en zo geschiedde.

Het begin was nog voor de thuisclub. In de vierde minuut raakte Hee-Chan Wang de linkerpaal en amper twee minuten later deed Patson Daka precies hetzelfde. LASK kwam dus al vroeg met de schrik vrij in Salzburg, waar het in de laatste vier wedstrijden niet verder was gekomen dan twee remises.

Na twintig minuten zette LASK de eerste echte kans om in een doelpunt. Dominik Frieser tikte binnen uit een rebound en bracht zijn club op 0-1. Een paar minuten later volgde al direct de tweede goal: ditmaal schoot James Holland met een van richting veranderde poging binnen.

Red Bull - met Maximilian Wöber van begin tot eind op het veld - slaagde er voor rust wel in terug te komen via Masaya Okugawa (1-2), maar de gelijkmaker kwam er niet. Sterker nog, Frieser zorgde er in de tweede helft voor dat LASK weer op een ruimere marge kwam. Spannend werd het nog wel, toen Enock Mwepu met het hoofd voor 2-3 zorgde, maar LASK trok de voorsprong toch over de streep.

Nu de koppositie in handen is, kan LASK zich vol gaan focussen op de wedstrijd van donderdag tegen AZ. Dan nemen de Oostenrijkers het in Alkmaar op tegen de ploeg van trainer Arne Slot. Een week later is de return in het eigen Linzer Stadion.

Voor de winterstop eindigde LASK als winnaar in Groep D. Met dertien punten bleef de ploeg Sporting Portugal (twaalf), PSV (acht) en Rosenborg BK (één) voor.