AZ moet doen wat PSV niet lukte: afrekenen met Red Bull-uitdager LASK

Reacties

Wat PSV eerder dit seizoen niet lukte, mag AZ nu gaan proberen in de zestiende finale van de Europa League: LASK Linz verslaan.

AZ moet doen wat PSV niet lukte: afrekenen met Red Bull-uitdager LASK
© Pro Shots

De Oostenrijkers werden maandagmiddag als winnaar van Groep D, waarin ze PSV in Eindhoven op 0-0 hield en thuis met 4-1 afdroogden, aan AZ gekoppeld. Qua grootte van naam hadden de Alkmaarders het veel slechter kunnen treffen met grootmachten als Internazionale en Benfica als potentiële opponenten, maar dit seizoen heeft wel bewezen dat dat niet alles zegt.

LASK houdt in de eigen competitie namelijk gelijke tred met Red Bull Salzburg, dat zich in de Champions League kranig weerde in een poule met Liverpool en Napoli. Vorig seizoen eindigde de ploeg van trainer Valérien Ismaël op twaalf punten achterstand van de kampioen, maar momenteel bedraagt de voorsprong van Salzburg slechts twee punten na achttien duels.

Dat heeft alles te maken met de sterke resultaten van LASK. In achttien competitieduels verloren De Zwart-Witten pas twee wedstrijden en speelden ze drie keer gelijk. In de Europa League waren de prestaties al even sterk met alleen een nederlaag op bezoek bij Sporting Portugal (2-1) en het 0-0 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen PSV. Twee weken later werd het in Linz 4-1.

Tijdens de laatste speelronde ging ook Sporting met grote cijfers onderuit in het Waldstadion (3-0), al wisten beide clubs toen al dat ze doorwaren naar de volgende ronde. Dat LASK niet onverslaanbaar is, bewees Club Brugge. In de play-offs van de Champions League waren de Belgen zowel thuis als uit te sterk (0-1, 2-1). Een ronde eerder moest FC Basel nog wel het hoofd buigen.

En dus wacht AZ met LASK een geduchte tegenstander. Veel bekende namen herbergt de selectie van Fransman Ismäel, oud-speler van onder meer Werder Bremen en Bayern München, niet. Al zullen spelers als Thomas Goiginger, Dominik Frieser en João Klauss inmiddels wellicht een belletje doen rinkelen na de Europa League-confrontaties van eerder dit seizoen met PSV.

De Braziliaanse aanvaller João Klauss scoorde in november twee keer tegen PSV en is met elf goals in alle competities clubtopscorer van LASK.
© Pro Shots
De Braziliaanse aanvaller João Klauss scoorde in november twee keer tegen PSV en is met elf goals in alle competities clubtopscorer van LASK.

Overigens speelde LASK dertig jaar geleden ooit ook al tegen een Nederlandse club. In het seizoen 1987/88 rekende FC Utrecht af met de club uit Linz, de derde stad van Oostenrijk. Mede door een doelpunt van John van Loen wonnen de Domstedelingen de return in eigen huis toen met 2-0 in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi na een 0-0 in de uitwedstrijd.

AZ zal over twee maanden de basis moeten leggen in het heenduel. De ploeg van Arne Slot speelt op donderdag 20 februari eerst thuis, een week later is de return in Oostenrijk. De Alkmaarders troffen in het seizoen 2011/12 ook al een club uit dat Alpenland in de groepsfase van de Europa League. Beide duels met Austria Wien eindigden toen in een 2-2 gelijkspel.

Een overwinning op LASK zou ook van belang zijn voor de coëfficiëntenlijst. Lees daarover meer in dit PRO-stuk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.