De lessen voor AZ en Ajax na een rampkwartier in Manchester
PRO

Op Super Sunday, waar AZ en Ajax elkaar treffen in een duel dat van grote invloed kan zijn op de titelrace, kijkt VI PRO naar wat er nu eigenlijk misging bij het verdedigen van Alkmaarders in het rampzalige kwartier na rust op Old Trafford (4-0).

'Het was een wedstrijd met twee totaal verschillende helften. Voor rust zagen we de kracht van AZ, na rust ook de zwakte.' Ajax-trainer Erik ten Hag verwoordde bondig wat hij donderdagavond zag bij de titelconcurrent. Na een historisch goede seizoensstart stortte de AZ-defensie donderdagavond plots in. In elf minuten tijd scoorde Manchester United liefst vier keer tegen de Alkmaarders. Opmerkelijk, aangezien AZ in de 27 voorgaande officiële duels dit seizoen liefst 19 keer de nul hield en alleen sc Heerenveen (4-2) erin slaagde meer dan twee keer de Alkmaarse defensie te passeren - en dat deden de Friezen ook nog eens aan de hand van drie goals uit hoekschoppen.

De plotse kwetsbaarheid van AZ roept een boel vragen op. Wat ging er mis in Manchester? Hoe zal Ajax hier gebruik van proberen te maken? Zijn er aanpassingen te verwachten binnen de formatie van trainer Arne Slot? Genoeg redenen voor VI PRO om de gevreesde elf minuten op Old Trafford onder de loep te nemen.