Swingend Liverpool stelt koppositie veilig met hoofdrol voor Gakpo

Liverpool is koploper in zijn Europa League-poule na een overtuigende 4-0 zege op LASK Linz. Met twee doelpunten en een versierde strafschop werd Cody Gakpo de belangrijkste man van een feestavond op Anfield.

Europa League

Liverpool
Liverpool
4 - 0
LASK Linz
LASK Linz

Liverpool heeft de koppositie veilig gesteld in zijn Europa League-groep. Van LASK Linz had de ploeg van Jürgen Klopp niet of nauwelijks last. Luis Díaz opende het bal met een knappe, vallende kopstoot – een mooi moment voor de Colombiaan na moeilijke weken in zijn privéleven. Enkele minuten later veerde de Anfield Road-tribune weer recht, nu voor Gakpo.

Behalve klaarstaan hoefde de Nederlander weinig te doen voor zijn treffer: Mohamed Salah had al het voorwerk gedaan. De Egyptenaar brak door op de rechterflank en legde de bal ongeveer op de doellijn klaar voor Gakpo, die binnentikte. Wie goed doet, goed ontmoet: Gakpo leverde enkele minuten na de thee een wederdienst aan zijn Noord-Afrikaanse ploegmakker.

De ex-PSV'er versierde een strafschop door doelman Tobias Lawal tot een overtreding te verleiden. Salah ontfermde zich over dat klusje en uiteraard bracht hij het tot een goed einde: zijn 199st doelpunt in dienst van de Merseysiders. Nummer tweehonderd kwam er niet, want Salah kreeg rust met het oog op de stand en de moordende decembermaand in aantocht. Liverpool speelde de wedstrijd kalmpjes uit, Gakpo bepaalde de eindstand op 4-0.

Voor Klopp en zijn manschappen staat er in de zesde speelronde niets meer op het spel bij de uitbeurt op bezoek bij Union St. Gilloise. De Brusselaars zullen na de 0-0 in Toulouse volle bak gaan: ze hebben nog een waterkansje om de Fransen in te halen, en ze moeten in elk geval hekkensluiter LASK zien voor te blijven om verder te spelen in Europa.

Häcken
Häcken
0 - 2
Bayer Leverkusen

Op Bayer Leverkusen staat geen maat. De ploeg van Xabi Alonso heeft zich donderdagavond verzekerd van de koppositie in zijn Europa League-poule. Een paar spelers kregen rust tegen BK Häcken, maar ook zonder bijvoorbeeld Jeremie Frimpong ging de Zweedse ploeg voor de bijl. Victor Boniface – weer hij – opende de score na een kwartier, vijftien minuten voor het eind besliste invaller Patrik Schick de ontmoeting voor Die Werkself. Häcken is na vanavond uitgeschakeld in Europa.

Glasgow Rangers
1 - 1
Aris Limassol

Sam Lammers en Danilo stonden bij Rangers in de basis voor het Europa League-duel met Aris Limassol, Cyriel Dessers begon op de bank. De Schotse ploeg kreeg niet het gehoopte resultaat. Shavy Babicka zette de Cypriotische bezoekers brutaal op voorsprong, youngster Ross McCausland bracht Rangers vlak na rust langszij. Alles zal beslist worden in de laatste wedstrijd, waarin Rangers op bezoek gaat bij Real Betis.

Servette
Servette
1 - 1
AS Roma
AS Roma

Een gelijkspel volstond voor AS Roma om donderdagavond zeker te zijn van een vervolg in de Europa League. Romelu Lukaku zette het team van José Mourinho in Zwitserland op het juiste spoor, het gelijkmakende doelpunt van Chris Bedia maakt dat de Giallorossi niet als koploper de laatste speelronde betreden. Die eer is weggelegd voor Slavia Praag, dat won op bezoek bij Sheriff Tiraspol.

Conference League

Fiorentina
Fiorentina
2 - 1
Genk
Genk

In Poule F van de Conference League is Fiorentina, vorig jaar nog finalist, zeker van groepswinst na een overwinning tegen Racing Genk. Joris Kayembe zette de Belgen op slag van rust op voorsprong, maar nog voor er thee was, stond het alweer gelijk door een goal van Lucas Martínez Quarta. De wedstrijd werd beslist door een door Joey Kooij toegekende strafschop, benut door Nicolás González. Genk moet voor de tweede plek winnen van Cukaricki en hopen dat Fiorentina wint van Ferencváros.

FC Nordsjælland
6 - 1
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Fenerbahçe is de kluts kwijt na een geweldige start aan het seizoen. Op bezoek bij Nordsjaelland verloor de Turkse topclub met voor ons bekende namen als Dusan Tadic, Sebastian Szymanski en Jayden Oosterwolde, het werd liefst 6-1. Benjamin Nygren, oud-speler van SC Heerenveen, maakte een hattrick voor de Deense ploeg. Er is geen man overboord voor Fener, thuis volstaat een punt tegen Spartak Trnava voor minstens de tweede plek in deze Conference League-poule.