Koeman: 'VAR moet niet eindeloos blijven zoeken naar fouten'

Reacties

De VAR is inmiddels al niet meer weg te denken uit het (inter)nationale topvoetbal en zal ook komende week tijdens de eindronde van de Nations League zijn intrede doen. Bondscoach Ronald Koeman juicht het gebruik van videoarbitrage toe, maar stipt nog wel een verbeterpunt aan.

Koeman: 'VAR moet niet eindeloos blijven zoeken naar fouten'

De UEFA had aanvankelijk geen haast met de introductie van de VAR tijdens toernooien als de Champions League, maar ging afgelopen winter toch overstag. Tijdens de knock-outfase van het miljardenbal werd het gebruik van videobeelden vroegtijdig ingevoerd en ook tijdens de Final Four van de Nations League in Portugal zal dat dus het geval zijn. Bij de groepsduels van diezelfde competitie was dat nog niet zo, net als tijdens de EK-kwalificatieduels.

Koeman zegt in een persbericht van de UEFA het een goede zaak te vinden dat de VAR in Portugal aanwezig is om de arbitrage te steunen bij het nemen van lastige beslissingen. 'De VAR is een goed hulpmiddel om voetbal eerlijker te maken en de meeste fouten worden op deze manier rechtgezet. Dat is natuurlijk een goede zaak', zegt de bondscoach van het Nederlands elftal, dat komende donderdag in de halve finale aantreedt tegen Engeland.

Discussie
De discussie over arbitrale beslissingen zal echter nooit helemaal uit het voetbal verdwijnen, weet Koeman. 'We moeten ons realiseren dat die discussie altijd zal blijven, omdat je situaties vaak op meerdere manieren kan interpreteren. Ik ben er dan ook een voorstander van dat de VAR alleen de grote, overduidelijke gevallen aanpakt, in plaats van eindeloos te zoeken naar mogelijke fouten', besluit de 56-jarige oud-international.

In Engeland is dit jaar alleen nog getest met de VAR, maar ook bondscoach Gareth Southgate is voorstander van het systeem. 'We hebben in Porto recentelijk een goede briefing gehad en hebben al positieve ervaringen met de VAR door het WK. Mijn gevoel is dat zowel internationaal als nationaal de grote beslissingen juist zijn geweest. Het doel van de VAR is om scheidsrechters te helpen. Je zal nooit een systeem krijgen dat honderd procent foutloos is.'

'Nations League moet voor Oranje een opmaat zijn naar het EK'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.