Kind van de club Koke wijst Atlético de weg

Reacties

Het is aan Koke om dinsdagavond de zwakheden in de PSV-defensie bloot te leggen in de achtste finale van de Champions League. De Spanjaard is de creatieve geest op het middenveld van Atlético Madrid.

Hij groeide op in de Madrileense wijk Vallecas, de buurt waar veel taxichauffeurs wonen, en wijst nu Atlético Madrid de weg. Jorge Resurrección Merodio, beter bekend als Koke, is op zijn 24ste een van de drijvende krachten bij Los Colchoneros. Volgens trainer Diego Simeone is hij dé onmisbare schakel bij de huidige nummer twee van de Primera División. 'Hij is de link tussen aanval, verdediging en het middenveld.'

Een uur hield Deportivo La Coruña de schade zaterdag beperkt in Vicente Calderón. De bezoekers koesterden bij een 1-0 stand nog altijd hoop op een goed resultaat, maar een moment van onoplettendheid werd Deportivo fataal.  De defensie vergat naar voren te stappen bij een kort genomen corner, waardoor Antoine Griezmann niet buitenspel stond. Koke herkende de fout en was genadeloos. Als een sluipschutter die op zijn kans wacht. Na een steekbal van de Spanjaard gooide Griezmann de wedstrijd in het slot: 2-0. Het was voor Koke zijn derde assist in de laatste drie competitiewedstrijden.

Al vanaf zijn achtste draagt Koke het shirt van Atlético met trots. De international van Spanje doorloopt de jeugdopleiding van Los Colchoneros. Als jeugdspeler ziet Koke het eerste elftal nog in de Segunda División spelen. Supporter van Atlético ben je rond de eeuwwisseling niet voor de successen. Koke aanschouwde het leed van dichtbij. Het maakt de huidige voorspoed des te waardevoller. 'Ik wil de Steven Gerrard van Atlético worden', zei de spelmaker al eens.

De vergelijking met Gerrard is treffend. Net als de Engelsman dicteert Koke graag het spel. Tien keer ging een pass van Koke dit seizoen vooraf aan een competitiedoelpunt van Atlético. De ploeg van Simeone wordt veelvuldig geroemd om zijn verdedigende kwaliteiten. Het houden van de nul is voor keeper Jan Oblak een vrijwel wekelijks ritueel. Mentaal laat het elftal het nooit afweten en de organisatie staat als een huis. Het maakt de Madrilenen in aanvallend opzicht niet minder gevaarlijk. De alarmbellen gaan rinkelen als Koke aan de bal komt.

Het was Koke die Griezmann in Eindhoven alleen op PSV-keeper Jeroen Zoet afstuurde. De goalie bleef kalm en redde met zijn linkerhand op het stiftje van de Fransman. Het is de vraag hoe vaak Zoet dinsdagavond de reddende engel zal zijn voor PSV. Koke vindt de weg naar het doel de laatste weken met speels gemak. Eindbestemming voor Atlético is Milaan, waar Koke zijn club met de Champions League een van de meest waardevolle prijzen in de clubgeschiedenis kan schenken. (Bas van den Hoven)

Kind van de club Koke wijst Atlético de weg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.