Kampioensploeg Ajax onder de loep: Deense surprises

Door een overwinning op Willem II is Ajax zondagmiddag landskampioen geworden. VI.nl ontleedt de kampioensformatie van trainer Frank de Boer, die met Ajax voor de derde keer op rij de titel pakte en zo het 32ste landskampioenschap uit de clubhistorie kan bijschrijven.

Kampioensploeg Ajax onder de loep: Deense surprises

Lees onderstaand deel III, over de Deense invloeden op het middenveld. Lees hier deel I (de keepers), hier deel II (de verdediging) en hier deel IV (de aanval). Lasse Schöne wordt bij aanvang van dit seizoen gezien als een pure breedteversterking in Amsterdam. Als op de valreep ook nog routinier Christian Poulsen wordt binnen gehaald om de jonge selectie van De Boer van de broodnodige ervaring te voorzien, neemt het contingent Denen nóg verder toe. Op het middenrif zijn Christian Eriksen – die met zijn twee landgenoten dit seizoen geregeld een heel Deense middenlinie vormt – en Siem de Jong eveneens vaste waarden.

Die concurrentie zorgt er in de eerste weken van het seizoen 2012/13 voor dat Theo Janssen terugkeert naar zijn oude liefde Vitesse. De Boer kan hem geen basisplaats garanderen. Met Vurnon Anita, Eyong Enoh, Ismaïl Aissati en Nicolás Lodeiro verdwijnen er bovendien nog meer middenvelders uit de Arena.

Net als bij de achterhoede (zie deel II) heeft ook op de tweede garnituur van het middenveld (Ilan Boccara, Davy Klaassen, Thulani Serero en Fabian Sporkslede) zich nog niet bewezen als volwaardige Eredivisie-kracht. Omdat De Boer ook wat zijn middenvelders betreft verschoond blijft van langdurig blessureleed, breekt het vertrek van Janssen de Ajacieden evenwel niet op.

Hoewel Poulsen niet uitblinkt in technische vaardigheden gaat de kopsterke Deense controleur in de slotfase van dit seizoen toch een belangrijke rol spelen. Met zijn onverzettelijkheid vormt hij in de topduels het slot op de deur achter de twee offensieve middenvelders. Bovendien leert de voormalige middenvelder van Juventus, Liverpool, Schalke 04 en Sevilla snel bij. Opvallend is dat Poulsen in de duels waarin om meer vernuft en speelsheid wordt gevraagd, vaak zijn plek centraal op het middenveld moet inleveren bij Schöne. Waar de ex-NEC'er in het verleden altijd een van de meest vooruitgeschoven middenvelders of zelfs aanvaller is bij zijn clubs, maakt De Boer hem tot een veelzijdige en belangrijke pion in zijn strategie.

Falende voorhoedeNet als de andere middenvelders wordt Schöne immers óók ingezet om de 'falende' voorhoede te compenseren. Tegen FC Twente, pas op 2 maart (25ste speelronde!), komt De Boer met de tactische vondst om Schöne als rechtsbuiten te posteren. Ajax wint soeverein met 2-0 en de Deen blinkt uit.

Vanaf dat moment zal hij heen en weer pendelen tussen de controlerende positie op het middenveld en de rechtsbuitenplaats, die in Amsterdam in het verleden toch louter mocht worden bezet door rasechte vleugelspelers. Een prototype waar Schöne niet aan voldoet. Het gebrek aan snelheid en actieradius compenseert hij evenwel met, zoals De Boer dat noemt, gogme. Met zes goals en vijf assists levert Schöne zeker zijn aandeel in het kampioenschap. Waar Poulsen en Schöne een verrijking blijken, zijn Eriksen en De Jong traditioneel belangrijk. Ook zij worden geregeld als lid van de voorhoede opgesteld, maar kunnen in de Ajax-selectie bogen op de fraaiste statistieken.

Eriksen is met tien goals en dertien assists de architect en meest waardevolle speler van het elftal. Omdat hij dit seizoen ook in de Champions League aantoont van waarde te kunnen zijn, lijkt een vertrek naar de Europese top onvermijdelijk. Al geeft de groeibriljant zelf aan Ajax een transfervrij vertrek, in 2014, niet aan te willen doen. In de komende zomer wordt het dus verkopen of verlengen.

De Jong wordt voor het tweede achtereenvolgende seizoen clubtopscorer. Dat hij dat wordt met twaalf goals (en acht assists) toont zijn consistentie aan, maar tegelijkertijd de geringe productie van de voorste linie. Bovendien heeft De Jong er een traditie van gemaakt in het kampioensduel te scoren. Tegen FC Twente is hij in 2011 met twee goals van vitaal belang en vorig jaar velde hij eigenhandig VVV-Venlo met twee treffers. Ook tegen Willem II was de aanvoerder weer trefzeker.

De Jong wordt eveneens regelmatig in verband gebracht met een vertrek, maar ook hij hoopt op het WK van 2014. De aanvoerder, die ook dit seizoen weer regelmatig als gelegenheidsspits opdraaft, hoeft wat dat betreft niet per se weg komende zomer. Zijn contract loopt tot medio 2015.

Mocht De Jong wel vertrekken, mogelijk gezamenlijk met Eriksen, dan staat Ajax voor een enorme uitdaging. Het verkopen van 22 goals en 21 assists zal ook voor De Boer moeilijk zijn op te vangen. Daar kunnen ook de twee verrassend sterke Denen niets aan doen. 'Kijk bijvoorbeeld naar Lasse Schöne; dat is een speler met voetbalgogme. Of neem Christian Poulsen, met zijn schat aan ervaring. Die verblikt of verbloost niet, onder geen enkele omstandigheid. Daar selecteren we natuurlijk ook op', vertelt De Boer deze week in Voetbal International.

Samenstelling: Tim Tempelaars

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen