Eriksen: 'Was net alsof ik Laudrup op m'n rug had staan'

Christian Eriksen heeft veel druk gekend toen hij net bij Ajax arriveerde. In een groot interview in de Engelse krant The Guardian vertelt hij over de hoge verwachtingen bij de Amsterdammers en de nationale ploeg van Denemarken. Het leverde een vergelijking met Michael Laudrup op.

Eriksen: 'Was net alsof ik Laudrup op m'n rug had staan'

De middenvelder was zeventien, toen hij in het eerste elftal van Ajax debuteerde. 'Toen ik er net speelde, was het alsof ik Michael Laudrup op mijn rug had staan.' De landgenoot van Eriksen maakte in het seizoen 1997/98 furore bij de Amsterdammers na eerdere grote successen bij Juventus, Barcelona en Real Madrid. Ajax werd landskampioen en Laudrup scoorde als linkeraanvaller elf keer in 21 wedstrijden.

'Inmiddels heb ik veel wedstrijden gespeeld en heb ik al lange tijd niets meer gelezen over de vergelijking met Laudrup. Dus het is gewoon Eriksen en dat is goed, lijkt me. Het is moeilijk om iemand anders te moeten zijn.' Met zijn twintig jaar heeft Eriksen al 136 officiële duels voor Ajax achter de rug.

Bij de nationale ploeg van Denemarken was de druk er niet minder op. Ajax werd in 2011 (en later ook 2012) kampioen, Eriksen werd in Nederland talent van het jaar en in Denemarken zelfs speler van het jaar. 'Op het EK afgelopen zomer verwachtte iedereen drie doelpunten van me per wedstrijd, net als dat de fans hoopten op een kans om door te gaan. Maar dat gebeurde niet.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's