James helpt Colombia ronde verder, getergd VS haalt uit

Colombia heeft zich als eerste geplaatst voor de kwartfinale tijdens het toernooi om de Copa América. Ook gastland Verenigde Staten deed goede zaken.

Colombia - Paraguay 2-1
De basis voor een plek in de volgende ronde was snel gelegd. Al na een halfuur had Colombia een marge van twee op het bord, door treffers van Carlos Bacca en James Rodríguez.

Bacca opende de score in de twaalfde minuut door een corner van Rodríguez binnen te koppen en na precies een halfuur knalde de spelmaker van Real Madrid, fit genoeg bevonden om mee te doen aan het duel, zelf de tweede hard en laag het doel in.

Het antwoord van Paraguay liet lang op zich wachten, maar de pegel van Victor Ayala was van ongekende schoonheid. In het laatste kwartier vielen echter geen treffers meer, wel werd de Paraguayaan Oscar Romero met twee gele kaarten van het veld gestuurd. Santiago Arias (PSV) speelde de hele wedstrijd namens Colombia, Celso Ortiz (AZ) deed negentig minuten mee met de Paraguayanen.

Verenigde Staten - Costa Rica 4-0
Na de nederlaag tegen Colombia n de openingswedstrijd leek er van druk weinig sprake bij het gastland. De VS denderde vooral dankzij een productieve eerste helft over Costa Rica heen.

Het elftal van bondscoach Jürgen Klinsmann was alleen in de openingsfase zoekende. Maar nadat Clint Dempsey in de negende minuut een penalty had verzilverd, was het hek van de dam. Met die 33-jarige middenvelder in de hoofdrol werd het voor rust nog 2-0 na fraai afwerken van Jermaine Jones en was keeper Patrick Pemberton ook kansloos op een schot van Bobby Wood in de korte hoek (3-0).

Graham Zusi maakte drie minuten voor tijd nog een vierde goal voor de Amerikanen, die met Michael Bradley (ex-SC Heerenveen) nog een oude bekende op het veld hadden staan. Bij Costa Rica speelde Bryan Ruiz (vroeger bij FC Twente en PSV) de hele partij. VS staat nu tweede in Groep A met drie punten en houdt daardoor de kans op een kwartfinaleticket in eigen hand. Costa Rica sluit de rij met een punt.