Italië verovert Europese titel: Donnarumma de held in penaltyserie

Reacties

Italië heeft zondagavond voor de tweede keer in de historie de Europese titel veroverd. In de EK-finale versloeg het Engeland na penalty's, waarbij Gianluigi Donnarumma uitgroeide tot held van de natie met de beslissende save. En dus treuren de Engelsen na de eerste finaleplaats sinds de wereldtitel van 1966 en is Italië voor het eerst sinds 1968 weer de beste van Europa. 

Italië verovert Europese titel: Donnarumma de held in penaltyserie
© Pro Shots
Italië
Italië
ns
1 - 1
Engeland
Engeland

Italië werd door velen als favoriet gezien, ondanks het thuisvoordeel van Engeland. Het met Engelse fans volgepakte Wembley had voor extra druk kunnen zorgen, maar gaf de ploeg van Gareth Southgate juist vleugels. Ook in letterlijke zin, want het waren de wingbacks die aan de basis stonden van de droomstart. Uit een voorzet van de in de basis teruggekeerde Kieran Trippier schoot Luke Shaw na een door hem zelf opgezette aanval bij de tweede paal binnen. Daarbij was ook Kyle Walker van waarde met zijn loopactie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De goal van de linksback van Manchester United was om meerdere redenen bijzonder. Zo was het de snelste goal ooit in een EK-finale en de eerste interlandgoal van Shaw. Bovendien was Italië al achttien duels niet op achterstand gekomen. En het duurde even voordat de ploeg van Roberto Mancini van die vroege tegenslag was bekomen. Engeland hield de Azzurri goed in bedwang door regelmatig vroeg druk te zetten, waardoor Jordan Pickford niks had te vrezen van de Italiaanse voorhoede.

Pas in de slotfase van de eerste helft onstonden de eerste gevaarlijke momenten voor het doel van Engeland. Federico Chiesa schoot na een individuele actie net naast. Marco Verratti zorgde vlak voor rust voor de eerste Italiaanse inzet tussen de palen, maar zijn schot was te zacht. Toen er ook in de eerste minuten na rust geen verbetering zichtbaar was besloot Mancini na losse flodders van Lorenzo Insigne in te grijpen en Bryan Cristante en Domenico Berardi te brengen voor Nicolò Barella en Ciro Immobile.

© Pro Shots

Toeval of niet, daarna nam de Italiaanse druk toe. Insigne dwong Pickford uit een moeilijke hoek tot een eerste serieuze redding en even later moest de doelman van Everton echt aan de bak toen Chiesa de bal richting de verre hoek stuurde. Het enige dat Engeland daartegenover stelde was een kopbal van John Stones uit een corner. Vlak na rust schreeuwde heel Wembley om een penalty toen Raheem Sterling naar de grond ging, maar scheidsrechter Björn Kuipers gebaarde dat er niks aan de hand was (foto).

Kuipers moest zich na rust wel vaker laten gelden met gele kaarten voor Barella en Leonardo Bonucci, maar op de gelijkmaker van de centrale verdediger van Juventus in de 67ste minuut viel niets af te dingen. Pickford had na een corner nog een antwoord op een kopbal van de nota bene 1 meter 65 kleine Verratti, maar Bonucci bezorgde Italië in de rebound alsnog de treffer waar het op basis van de verhoudingen in de tweede helft recht op had. En dat noopte Southgate weer tot een wijziging: Bukayo Saka verving Trippier. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook met een extra aanvaller binnen de ploeg kon Engeland de controle over het duel niet terugkrijgen. Berardi kreeg al snel de eerste kans om Italië op voorsprong te zetten, waarna Jordan Henderson op het middenveld Declan Rice afloste. Daarna verloren de Azzurri hun momentum. Uitblinker Chiesa moest de strijd staken met een blessure en een streaker zogde er enkele minuten voor tijd voor dat Kuipers het duel ook nog even stil moest leggen. Ondanks zes minuten extra tijd bleek een verlenging noodzakelijk.

Daarin waren wel wat mogelijkheden voor beide ploegen en nam Engeland het heft ook weer enigszins in handen, maar Giorgio Chiellini stopte Sterling tot twee keer toe uitstekend af. Aan de andere kant was invaller Federico Bernardeschi gevaarlijk met een vrije trap, die Pickford in twee instanties stopte. Een harde tackle van Jorginho op de ingevallen Jack Grealish zorgde nog voor de meeste opwinding. De Italiaanse spelmaker mocht blijven staan van Kuipers, die de overtreding een gele kaart waard vond.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Jorginho kon de strafschoppenserie daardoor meemaken. Italië begon daaraan in de wetenschap dat het in de EK-historie nog nooit is gebeurd dat een land twee keer achter elkaar aan het langste eind trok vanaf de stip. Die voetbalwet leek weer in werking te treden nadat Pickford de penalty van Marco Belotti had gepakt, maar Marcus Rashford en Jadon Sancho misten. Het was matchpoint voor Italië. Jorginho benutte dat niet, maar Donnarumma bezorgde Italië daarna alsnog de titel door de inzet van Saka te pakken.

De beoordelingen van Italië-Engeland

Italië

Gianluigi Donnarumma 8
Giovanni Di Lorenzo 6
Leonardo Bonucci 7,5
Giorgio Chiellini 9
Emerson Palmieri 5,5
(118. Alessandro Florenzi) -
Nicolò Barella 6
(54. Bryan Cristante) 6
Jorginho 7,5
Marco Verratti 6,5
(96. Manuel Locatelli) -
Federico Chiesa 8
(86. Federico Bernardeschi) 6
Ciro Immobile 5
(55. Domenico Berardi) 6
Lorenzo Insigne 5,5
(91. Andrea Belotti) 6
Bondscoach: Roberto Mancini 8

Engeland

Jordan Pickford 7
Kyle Walker 7
(120. Jadon Sancho) -
John Stones 6,5
Harry Maguire 7
Kieran Trippier 6,5
(70. Bukayo Saka) 5,5
Kalvin Phillips 7
Declan Rice 7,5
(74. Jordan Henderson) 6
(120. Marcus Rashford) -
Luke Shaw 8
Raheem Sterling 7
Mason Mount 6
(99. Jack Grealish) -
Harry Kane 7
Bondscoach: Gareth Southgate 6,5
Scheidsrechter: Björn Kuipers (Nederland) 8,5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Italië
Meer over Italië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.