Italië onherkenbaar in EK-finale: komt deze imposante reeks ten einde?

Italië was in de eerste helft van de EK-finale geen schim van de ploeg die het op weg naar de Europese eindstrijd tegen Engeland was. En dus dreigt halverwege de eerste nederlaag sinds september 2018.

Italië
Italië
ns
1 - 1
Engeland
Engeland

Italië incasseerde zondagavond op Wembley een vroege dreun door de snelste goal ooit in een EK-finale van Luke Shaw. Het was de eerste keer in negentien duels dat de Azzurri op achterstand kwamen. Bosnië-Herzegovina was in september vorig jaar het laatste land dat daarin slaagde door een doelpunt van Edin Dzeko.

Italië had na de zeldzame tegenslag moeite de dominante ploeg te zijn die het tot nu toe was op het EK, de halve finale tegen Spanje misschien uitgezonderd. Het enige echte gevaar kwam tien minuten voor rust van Federico Chiesa, die na net naast schoot. Marco Verratti kreeg de bal wel tussen de palen, maar zijn inzet was te zacht.

En dus stevent Italië halverwege af op de eerste nederlaag in bijna drie jaar tijd. Sinds Portugal op 10 september 2018 met 1-0 te sterk was in de Nations League, volgden 33 officiële duels op rij zonder nederlaag. De Squadra Azzurra zal na rust uit een ander vaatje moeten tappen om die imposante reeks in stand te houden.