Houdini-club Roda JC ontsnapt weer aan de afgrond

Reacties

Voor de zoveelste keer lijkt Roda JC erin geslaagd aan het noodlot te ontsnappen. De club koerste de afgelopen periode af op een faillissement, nadat de beloften van de als verlosser binnengehaalde Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega op niks waren uitgelopen.

Houdini-club Roda JC ontsnapt weer aan de afgrond
© Pro Shots

De club had tot vandaag de tijd om een bankgarantie voor een bedrag van 906 duizend euro aan te leveren bij de licentiecommissie van de KNVB, om sancties te voorkomen en is daarin geslaagd. Van heinde en verre klopten de gelukszoekers aan in Kerkrade, waar ze geld dachten te kunnen verdienen aan een berooide voetbalclub. Vanuit onder meer Schotland, Libanon en Turkije werden lijntjes uitgegooid naar Roda JC. De afgelopen week dook ook de Belgische mediamagnaat Wouter Vandenhaute op als serieuze overnamekandidaat. Maar uiteindelijk heeft de koempelclub dan toch een oplossing dichterbij huis gevonden.

De 35-jarige multimiljonair Stijn Koster uit Kerkrade, rijk geworden in de ICT-wereld, slaat de handen ineen met Roland Hogenelst. De horecaondernemer uit Reeuwijk zei eind vorige week nog af te zien van zien van een overname van Roda, omdat hij bij boekenonderzoek op teveel financiële haken en ogen was gestuit. In combinatie met Koster wil hij nu wel doorpakken de Limburgse club. Samen zullen ze het merendeel van het aandelenpakket dat voor Garcia de la Vega bestemd was (tachtig procent van het totaal) voor hun rekening gaan nemen. Drie andere zakenlieden uit Zuid-Limburg, eerder bij Roda JC betrokken als leden van ondernemerscollectief G6, zullen een kleiner belang in de club nemen.

Korotaev
De resterende twintig procent van de aandelen zijn nog steeds in bezit van Aleksei Korotaev. Roda-directeur Hessel Meijer reisde vorige week naar Dubai, waar de Zwitserse Rus vanwege een gecompliceerde rechtszaak nog altijd beperkt is in zijn mogelijkheden, ook ten opzichte van de Kerkraadse club. Roda zou Korotaev, die vlak na zijn komst naar Kerkrade begin 2017 vier miljoen investeerde maar daarna door zijn juridische problemen niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen, willen uitkopen als aandeelhouder. Vooralsnog zou de gewezen bankier daar zelf nog niet aan willen meewerken.

Als de deal met de vijf Nederlanders afgerond is, beschikt Roda straks dus over een zestal eigenaren. Ze zullen samen niet alleen moeten zorgen dat ze de club uit financieel drijfzand trekken, ook dient snel een nieuwe organisatie opgetuigd te worden. Zonder raad van commissarissen, met slechts één directeur op interim-basis (Meijer) en met een minimum aan voetbalknowhow binnen de club is de behoefte aan nieuwe kopstukken schrijnend. De naam van oud-speler Johan de Kock zingt rond voor de post van algemeen directeur. Ook de groepering van clubmensen rondom Ger Senden – Roda 2.0 – hoopt bij de herstart betrokken te worden, maar is tot nu toe geen partij geweest in de overnamegesprekken.

Het zal nog een hele tijd duren voor het weer rustig wordt in het Parkstad Limburg Stadion, maar Roda heeft in ieder geval weer wat meer lucht gekregen. Of de club alles tijdig heeft weten te regelen om aan een (punten)straf van de KNVB te ontkomen is nog de vraag, maar van een faillissement is geen sprake meer. Die dreiging werd gisteren ook weggenomen door een nieuwe interventie van Frits Schrouff. De voormalig clubeigenaar, die al twintig miljoen in zijn lievelingsclub stak en kampt met een zeer broze gezondheid, gaf Roda meer tijd om de deal met de vijf nieuwe aandeelhouders af te ronden door het aanleveren van de vereiste bankgarantie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Roda JC Kerkrade
Meer over Roda JC Kerkrade
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.