Hevige discussie in Frankrijk na zoveelste incident: 'Dit is niet normaal'

Reacties

Over de gestaakte wedstrijd tussen Olympique Lyon en Olympique Marseille is het laatste woord nog niet gezegd. Het duel in Frankrijk werd zondag al na een paar minuten gestaakt nadat Dimitri Payet vanuit het publiek werd geraakt met een flesje. Vervolgens ontstond een discussie waarin zowat iedere betrokkene zich mengde.

Hevige discussie in Frankrijk na zoveelste incident: 'Dit is niet normaal'
© Pro Shots
Olympique Lyonnais
Olympique Lyonnais
2 - 1
Olympique Marseille
Olympique Marseille

Het werd zondag in Lyon een avond waarop veel gebeurde, maar niet op het veld. Payet moest na een paar minuten spelen een hoekschop nemen voor het vak waar de fanatieke supporters van Lyon zitten. Toen de spelmaker van Marseille de bal in de hoek wilde neerleggen werd er al van alles op het veld gegooid. De arbiter maande hem om maar even te wachten. Hij ging overleggen met beide trainers en zorgde zo voor een afkoelmoment. Toen Payet even later alsnog aanlegde voor de hoekschop, kreeg hij alsnog iets tegen zijn hoofd gegooid en ging hij tegen de grond.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Uiteraard werd het duel daarna stilgelegd. Spelers van Marseille zagen het niet zitten om het duel nog uit te spelen. Daartoe werd in eerste instantie wél besloten. De spelers van Lyon gingen na een reces van een uur weer het veld op voor een warming-up. Die van Marseille bleven binnen en weigerden de wedstrijd te hervatten. Bijna twee uur na het incident met Payet werd de wedstrijd definitief gestaakt.

Moddergooien
Vervolgens ontstond een welles-nietes-discussie waarin allerlei betrokkenen met modder gooiden. Vanuit Lyon-zijde moest scheidsrechter Ruddy Buquet het ontgelden. Volgens voorzitter Jean-Michel Aulas wilden zijn club en de lokale autoriteiten de wedstrijd graag hervatten en zou Buquet hebben toegezegd dat dat ging gebeuren. De spelers van Marseille zouden er daarna voor hebben gezorgd dat de arbiter ging twijfelen. Buquet ontkende dat later en zei dat zijn beslissing altijd al was om ermee te stoppen. De Ligue 1 en de lokale autoriteiten trokken later elkaars lezing over de gebeurtenissen in twijfel. Het bestuur van de regio Auvergne Rhône-Alpes benadrukte dat de scheidsrechter de enige is die hierover beslist.

Het is dit seizoen al de zoveelste keer dat het misgaat tijdens een duel in Frankrijk, zoals eerder tijdens OGC Nice - Olympique Marseille:

Aulas was later flink geërgerd toen hij aanschoof bij RMC Sport en vragen kreeg over de gebeurtenissen. De voorzitter van Lyon dreigde presentator Daniel Riolo zelfs voor de rechter te slepen toen hij hem beschuldigde van liegen. 'Ik heb de beslissing om te hervatten niet genomen, dat deed de scheidsrechter. U noemt mij een leugenaar. Aangezien u daar geen excuses voor lijkt te gaan aanbieden, kunt u een proces verwachten wegens laster. U bent een misdadiger, een boefje, meneer Riolo.'

Psychologisch geraakt
Aulas sprak ook van 'meer schrik dan pijn' bij Payet, maar volgens Marseille-voorzitter Pablo Longoria had de middenvelder wel degelijk pijn. 'Hij was erg ontdaan en zat met een zak ijs op zijn hoofd in de kleedkamer', zei Longoria tegen Amazon Prime. 'Dimitri is hier psychologisch door geraakt, dit is niet normaal. We moeten dit soort incidenten ten strengste afkeuren. Niemand die houdt van voetbal kan vandaag blij zijn. We moeten hier een oplossing voor vinden, want de show moet zich op het veld afspelen en niet daarbuiten.'

Het Franse competitiebestuur LFP komt maandag in een spoedberaad bijeen om het zoveelste incident te bespreken. Voormalig topspits Thierry Henry was in het stadion aanwezig als analist voor Amazon en was duidelijk in zijn bewoordingen. 'Dit is niet het beeld dat je in Engeland, Spanje en Italië wil verspreiden over het Franse voetbal. Dit zorgt voor een grote uitdaging. Het grote verschil is dat je voor dit soort incidenten in Engeland een stadionverbod voor het leven krijgt. Niet voor een maand, niet een half jaar. Nee, voor het leven. Dat maakt de situatie heel anders.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Olympique Lyon
Meer over Olympique Lyon
Meer Olympique Marseille
Meer over Olympique Marseille
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.