Wat Olympiakos verdiende met ECL-zege en wat het betekent voor de Europese tickets

Reacties

Door de eindzege van Olympiakos in de Europa Conference League vindt er weer een kleine verschuiving plaats in de Europese ticketverdeling. Dat heeft voornamelijk gevolgen voor Torino.

Wat Olympiakos verdiende met ECL-zege en wat het betekent voor de Europese tickets
© Pro Shots
Olympiakos Piraeus
Olympiakos Piraeus
nv
1 - 0
Fiorentina
Fiorentina

De winnaar van de Conference League plaatst zich namelijk voor de competitiefase (voorheen groepsfase) van de Europa League, indien die niet via de eigen nationale competitie al geplaatst is. Olympiakos eindigde als derde in de Griekse competitie, wat normaal een ticket voor de voorronde van de Conference League zou opleveren. Maar door de ECL-zege gaat Olympiakos nu direct de Europa League in.

Dat betekent dat het Conference League-ticket een plekje opschuift. Daar gaat normaal gesproken nummer vier Panathinaikos mee aan de haal. Maar doordat die ploeg de Griekse beker won, gaat het de voorronde van de Europa League in en schuift het ECL-ticket door. Dat zal ongetwijfeld tot teleurstelling leiden bij Torino, aangezien in Italië een vergelijkbare situatie was ontstaan. Fiorentina staat op een plek (acht) die recht geeft op play-offs Conference League. Als Fiorentina had gewonnen, was nummer negen Torino dus Europa in gegaan.

De overwinning van Olympiakos is om nóg een reden heel belangrijk voor Griekenland. Door de zege klimt Griekenland op het laatste moment nog net over Denemarken heen op de coëfficiëntenranglijst. Dat levert Griekenland over twee jaar een extra Europees ticket op. Saillant detail: als Olympiakos via strafschoppen had gewonnen, was Griekenland onder Denemarken gebleven.

Wat heeft Olympiakos verdiend met de Conference League-zege?

In totaal heeft Olympiakos ruim zestien miljoen euro overgehouden aan de Europese campagne. De Griekse topclub begon het Europese seizoen al op 10 augustus in de voorronde en eindigde op 29 mei. Vooral de deelname aan de finale (drie miljoen euro) en de eindzege (nog eens twee miljoen euro) tikten lekker aan.

Type inkomen Bedrag (in €)
Plaatsing voor play-offs EL 100.000
Plaatsing voor EL 3.630.000
Premies in groepsfase EL 1.470.000
Plaatsing voor tussenronde ECL 300.000
Plaatsing voor achtste finale ECL 600.000
Plaatsing voor kwartfinale ECL 1.000.000
Plaatsing voor halve finale ECL 2.000.000
Plaatsing voor finale ECL 3.000.000
Winstpremie ECL 2.000.000
Prestatiebonus 3.432.000
Marktpool 1.000.000 (schatting)
Totaal 16.532.000
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Conference League
Meer over UEFA Conference League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.