'Het probleem van Van Basten is dat hij Van Basten heet'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. In de VI van deze week, die op woensdag uitkomt, verslaggever Marco Timmer over de merkwaardige actie van Marco van Basten.

'Het probleem van Van Basten is dat hij Van Basten heet'

Vorige week verscheen het boek De Vergeten Gesprekken met Adolf Hitler, een bundeling van zestien interviews die de vroegere Duitse dictator ooit gaf aan buitenlandse journalisten. Marco van Basten is niet direct naar de boekhandel in Amsterdam gerend om een exemplaar aan te schaffen. De voormalige topspits sympathiseert namelijk niet met de verschrikkelijke denkbeelden en het gedachtengoed van Hitler.

Toch sprak Van Basten zaterdagavond in een tv-uitzending, toen hij dacht dat de microfoon uitstond, na een interviewtje van Hans Kraay junior met de Duitse Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth hoorbaar de woorden 'Sieg Heil'. Als er ooit een term heeft bestaan voor de pure en angstaanjagende haat van het nazisme, dan zijn het die twee woorden.

Wat bezielde Van Basten in hemelsnaam? De Utrechter verontschuldigde zich nog in hetzelfde programma en gaf aan dat hij met de nazi-groet refereerde aan het harkerige Duits van Kraay. Onbegrijpelijk, in de meest letterlijke zin van het woord. Zo'n opmerking was op dat moment niet alleen oliedom en volkomen misplaatst, maar ook simpelweg niet te begrijpen.

Van Basten, die door FOX een week van het scherm wordt gehouden, deed een volstrekt mislukte poging tot humor in een week waarin het thema racisme het voetbal beheerste. Met fascisme en nazi-verheerlijking had de in alle opzichten smakeloze en bizar slechte grap van de voetbalanalyticus niets te maken.

Wat er vervolgens gebeurde, kunnen we in dit digitale tijdperk inmiddels uittekenen. Op social media werd Van Basten, die zijn excuses ook overbracht aan Wormuth, compleet afgemaakt. Op het open riool van Twitter pakten velen hijgerig hun podium om deugpunten te scoren en Van Basten keihard te veroordelen. Veel kranten, uit binnen- en buitenland, pakten er al even gretig mee uit. Nieuws over Van Basten scoort altijd goed. Sommigen vroegen zelfs om zijn scalp. FOX moest de analyticus maar ontslaan.

Die collectieve tuchtiging gaat ver en naar de intentie van iemands opmerking wordt tegenwoordig helemaal niet meer gekeken. Nagenoeg niemand denkt dat Van Basten daadwerkelijk een nazi-aanhanger is, maar hij heeft het geroepen en dus moet Barbertje hangen. Dat is een zorgwekkende tendens die gevaarlijker is dan de eigenaardige poging van Van Basten met Sieg Heil wat lachers op zijn hand te krijgen.

Marco van Basten was een bijzonder begenadigde spits en later een matige trainer. Hij is een eigenzinnig individu, een goede analyticus, maar geen fascist. Het grootste probleem voor hem, in deze zelfgecreëerde situatie, is dat hij Marco van Basten heet…

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.