Van Basten week niet bij FOX Sports na 'domme en ongepaste' grap

Sportzender FOX Sports heeft besloten om Marco van Basten voor deze week niet in te schakelen als analist. De gage die de voormalig topspits normaal gesproken in ontvangst neemt wordt nu geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Van Basten week niet bij FOX Sports na 'domme en ongepaste' grap
© Pro Shots

Van Basten was zaterdagavond te gast in het programma De Eretribune en sloeg de plank volledig mis met een mislukte grap. Tijdens een interview van Hans Kraay junior met de Frank Wormuth, de Duitse coach van Heracles Almelo, klonk vanuit de studio 'Sieg Heil'. Van Basten was niet in beeld op het moment dat hij die woorden uitsprak, maar het was wel duidelijk hoorbaar dat het de voormalig aanvaller van Ajax en AC Milan was die het zei.

Toen duidelijk was dat zijn misplaatste grap met een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog veel boze reacties losmaakte, bood Van Basten zijn excuses aan. 'Ik zei iets dat later door veel mensen is opgepikt. Het was niet mijn bedoeling om mensen te choqueren, dus excuses hiervoor', zei de analyticus, die er met een lach aan toevoegde dat hij een toespeling wilde maken op de Duitse uitspraak van Kraay.

Van Basten zocht ook contact met Wormuth, die de excuses van San Marco accepteerde. Maandag had de voormalig bondscoach een gesprek met zijn werkgever FOX Sports en de sportzender heeft besloten om Van Basten een week van de tv af te houden. Hij keert volgende week zaterdag (7 december) terug aan tafel bij De Eretribune.

'Wat er is gebeurd was dom en ongepast en FOX Sports neemt afstand van hetgeen zaterdagavond in de uitzending door Marco van Basten is gezegd', meldt FOX in een statement. 'Van Basten heeft niemand opzettelijk willen kwetsen, heeft zijn excuses gemaakt en accepteert de consequenties. FOX Sports staat achter de samenwerking met Marco van Basten en verwelkomt hem volgende week weer terug.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen