'Oranje heeft een heel land stof tot nadenken gegeven'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. In de VI van deze week, die op donderdag uitkomt en waarin veel aandacht is voor het Nederlands elftal, verslaggever Simon Zwartkruis over het krachtige statement van Georginio Wijnaldum.

'Oranje heeft een heel land stof tot nadenken gegeven'
© Pro Shots

Binnen de selectie van het Nederlands elftal staat Georginio Wijnaldum bekend als een speler bij wie de lach nooit ver weg is. Al jaren koppelt hij een ijzeren topsportmentaliteit aan een vrolijk gemoed. Ook het grote publiek leerde hem op die manier kennen. Maar afgelopen maandag was Wijnaldum boos en dat liet hij merken. In een krachtig betoog stelde de middenvelder van Oranje en Liverpool, met roots in Suriname, racisme in het voetbal en in onze samenleving aan de kaak. Het maakte diepe indruk in het trainingscentrum van de KNVB in Zeist.

Aanleiding waren de racistische verwensingen die Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira een dag eerder, in het stadion van FC Den Bosch, naar zijn hoofd had gekregen. Ook de verbijsterende reacties na afloop van de Brabantse clubleiding en trainer hadden de woede van Wijnaldum gewekt. En niet bij hem alleen. Nog vóór het einde van de tijdelijk gestaakte wedstrijd sprak Memphis Depay via Twitter zijn afschuw uit, inclusief een oproep aan de KNVB en de UEFA nu eindelijk eens daadkrachtig op te treden tegen racisme in de stadions.

De volgende dag pakte Wijnaldum dus het podium, gesteund door bondscoach Ronald Koeman tijdens een reguliere persconferentie van Oranje. De vice-aanvoerder had de makkelijke weg kunnen kiezen, door zich te verschuilen achter het gangbare cliché dat sport gescheiden moet worden van politiek en maatschappij. Dat deed hij niet. Integendeel: Wijnaldum benadrukte het brede karakter van het probleem en maakte daarmee een statement dat het voetbal oversteeg. Zonder politieke agenda, recht uit het hart.

Eerder dit jaar roemde Memphis de saamhorigheid bij Oranje, in een selectie vol jongens van verschillende komaf, ieder met zijn eigen achtergrondverhaal. ‘We stimuleren elkaar, we stralen positiviteit uit’, zei hij. ‘Dat kan ook in het normale leven, bij normale mensen.’ Wijnaldum onderstreepte deze week dat afkomst binnen Oranje geen rol speelt: ‘Bij het Nederlands elftal zijn we één, we kijken niet naar kleur, we spelen voor het volk.’

Het zegt veel over deze lichting internationals, dat leidende spelers zich op deze manier profileren. Oranje toont een eensgezind en volwassen gezicht. Op het veld leidde dat tot plaatsing voor het EK van 2020, daarbuiten bood het een heel land stof tot nadenken.

Simon Zwartkruis beschreef het betoog van Georginio Wijnaldum als de 'meest indrukwekkende persconferentie in twintig jaar' bij het Nederlands elftal.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.