Heldenrol Cillessen bij weergaloos Barcelona

Barcelona heeft woensdag op overtuigende wijze de halve finale van het toernooi om de Copa del Rey bereikt. In Camp Nou werd Sevilla verslagen, terwijl Jasper Cillessen uitblonk in het doel van de Catalanen.

Barcelona
Barcelona
6 - 1
Sevilla
Sevilla

In tegenstelling tot de heenwedstrijd, die Sevilla met 2-0 won, stelde trainer Ernesto Valverde nu wel het merendeel van zijn vaste basis op. Jasper Cillessen startte ook, zoals gewoonlijk in het Spaanse bekertoernooi. Valverde zou daar overigens geen spijt van krijgen, want de Nederlander bewees zijn waarde tegen Sevilla.

Met sterspelers als Lionel Messi, Luis Suárez en Philippe Coutinho ging Barcelona vol op de aanval. De thuisploeg werd na een klein kwartier in het zadel geholpen door Sevilla én scheidsrechter José Sánchez. Quincy Promes, net als de laatste wedstrijden in de basis bij Sevilla, tikte Messi aan toen de Argentijn net wilde schieten. De ster van Barcelona ging naar de grond en Barcelona kreeg een strafschop. Verrassend genoeg legde niet Messi, maar Coutinho aan. De Braziliaan maakte geen fout: 1-0.

Daarna eiste Cillessen een hoofdrol op. Na 25 minuten maakte Promes een fraaie actie aan de rechterkant en de voorzet op André Silva was perfect op maat. De aanvaller van Sevilla probeerde het mooi te doen door de bal achter zijn standbeen langs in het doel te werken, maar met een sublieme redding tikte Cillessen de bal via de paal uit zijn doel. Kort daarna ging de bal op de stip voor Sevilla na een lichte overtreding van Gerard Piqué, maar ook hier liet Cillessen zich niet kloppen. Éver Banega mist nauwelijks strafschoppen, maar zag nu toe hoe de Nederlandse goalie zijn schot uit de rechterhoek bokste.

Barça bleef zo op de been en kwam vijf minuten later op 2-0. Arthur stuurde Ivan Rakitic weg, die keeper Juan Soriano verschalkte. De thuisploeg ging zo met een gelijkspel over twee wedstrijden de rust in en walste in de tweede helft in korte tijd over Sevilla heen. Binnen een paar minuten scoorden Coutinho op aangeven van Suárez en Sergi Roberto na een pass van Messi.

Ondanks zijn reddingen in de eerste helft ging er na rust nog wel iets mis bij Cillessen. Hij leverde een kwartier na de vierde treffer van Barcelona de bal in bij Promes, waarna uiteindelijk Guilherme Arana hem kansloos liet met een schot van afstand en de spanning zo terugbracht. In gevaar kwam Barcelona niet meer. Suárez zorgde in de slotfase uit een counter voor 5-1 en Messi zorgde voor het slotakkoord met een ouderwetse tiki-taka-treffer (6-1).