Heerenveen heeft achtste plek in handen na duel vol onderbrekingen in Arnhem

SC Heerenveen is de nieuwe nummer acht van de Eredivisie. De Friezen koersten op bezoek bij Vitesse af op een nederlaag, maar twee goals van Amin Sarr zorgden alsnog voor Friese vreugde. Vitesse is al zeker van play-offs, maar maakte zondag weinig indruk. Het duel in GelreDome lag diverse keren lang stil.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
sc Heerenveen

Heerenveen kon in Arnhem uitstekende zaken doen in de strijd om de achtste plek, maar al snel bleek dat dat niet zo'n gemakkelijke opgave zou worden. Al in de derde minuut kreeg Thomas Buitink een flinke kans, maar zijn poging verdween over het Friese doel.

VAR
Kort daarna lag het duel voor het eerst lang stil. Arbiter Richard Martens werd na een overtreding van Tibor Halilovic op de benen van Matús Bero door VAR Robin Hensgens naar de kant geroepen. De scheidsrechter van dienst besloot niet mee te gaan in het advies voor een rode kaart en hield het bij geel.

Even later lag het duel opnieuw enkele minuten stil, maar dit keer kwam het rumoer vanaf de tribune. Achter het doel gooiden Vitesse-fans rookbommen op het veld en ontstond er ook op de tribune flinke rookontwikkeling.

Eenmaal terug op het veld rook Heerenveen aan een voorsprong toen Anas Tahiri met zijn inzet de lat raakte. Na kansen voor Loïs Openda en Sondre Tronstad voor Vitesse moest de VAR opnieuw aan de bak. Martens gaf na een overtreding van Milan van Ewijk op Jacob Rasmussen een strafschop, maar opnieuw leek de VAR het er niet mee eens. Martens bleef bij zijn besluit en Bero benutte de strafschop: 1-0. Het eerste bedrijf werd vervolgens zonder de bij de aanloop naar de strafschop geblesseerd Rasmussen en met negen (!) minuten blessuretijd besloten.

Direct na rust was Huisman dicht bij de 2-0, maar was van spektakel weinig sprake meer. Zo ging het op de tribunes al geregeld over de ontknoping in de titelstrijd. Daarom kwam de gelijkmaker van Heerenveen uit de lucht vallen. Sarr kon in alle vrijheid aannemen en afronden: 1-1. Uitindelijk maakte Sarr ook nog de 1-2, waardoor Heerenveen stiekem toch nog een overwinning wegsleepte uit Arnhem.

En dat zou weleens een belangrijke zege kunnen worden. De ploeg van trainer Ole Tobiasen is immers de nieuwe nummer acht. Die plek geeft als laatste recht op een ticket voor de play-offs, waar uiteindelijk een startbewijs voor de tweede voorronde van de Conference League verdiend kan worden. Vitesse is nog zesde.In de play-offs wacht FC Utrecht, alleen is nog de vraag wie aan dat tweeluik als nummer zes zal beginnen.