Groep C: Brazilië en Colombia oppermachtig

Reacties

Voetbal International blikt in een drieluik vooruit op het toernooi om de Copa América, dat wordt georganiseerd door Chili. In het derde deel komen de landen uit Groep C aan bod: Brazilië, Colombia, Peru en Venezuela.

Groep C: Brazilië en Colombia oppermachtig

Speelschema
14 juni Colombia - Venezuela (21.00 uur)
14 juni Brazilië - Peru (23.30 uur)
18 juni Brazilië - Colombia (2.00 uur)
19 juni Peru - Venezuela (1.30 uur)
21 juni Colombia - Peru (21.00 uur)
21 juni Brazilië - Venezuela (23.30 uur)

Brazilië
Mondiaal wordt Brazilië gezien als het grootste voetballand uit Zuid-Amerika, maar de prestaties van het land tijdens de strijd om de Copa América steken schril af bij rivalen als Uruguay en Argentinië. Waar de Uruguayanen de Copa veertien keer wonnen en de Argentijnen dertienmaal, won de Seleçao de beker slechts vijf keer. Tijdens de editie van 2011 stelden de Brazilianen zwaar teleur, met uitschakeling in de kwartfinale tegen Paraguay.

Toch is Brazilië een van de belangrijkste kanshebbers voor de eindzege in Chili. Een plaats in de kwartfinale lijkt een zekerheidje voor de ploeg van bondscoach Dunga. Barcelona-aanvaller Neymar (foto) is de grote vedette en moet het ontbreken van een echte spits gaan camoufleren. Hoe dun de aanvallende spoeling bij Brazilië is, blijkt wel uit het feit dat ook de oudgedienden Robinho (31, Santos) en Diego Tardelli (30, Shandong Luneng, ex-PSV) zijn opgeroepen.

Colombia
Eenmalig winnaar Colombia is het andere zwaargewicht in Groep C en heeft met PSV'er Santiago Arias een bekende uit de Eredivisie in de gelederen. De Colombianen zijn in de breedte niet zo goed als Brazilië, maar de eerste elf van de Argentijnse bondscoach José Pekerman hoeven niet voor de Brazilianen onder te doen.

Met Juan Cuadrado (Chelsea), James Rodríguez (Real Madrid), Carlos Bacca (Sevilla) en Radamel Falcao (AS Monaco, foto) kan Pekerman vooral in offensief opzicht putten uit een vruchtbare bron. Verdedigend oogt Colombia wél kwetsbaar.

Peru
In Groep C lijken Peru en Venezuela te moeten strijden om de derde plaats, die afhankelijk van de prestaties van de andere nummers drie recht geeft op een ticket voor de kwartfinale. De Peruanen beginnen als nummer 61 van de wereldranglijst aan het toernooi en namen in 1982 voor het laatst deel aan het WK. Tijdens de strijd om de Copa América van 2011 presteerde het onverwachts goed met een halvefinaleplaats.

Peru heeft een aantal gelouterde aanvallers, onder wie ex-PSV'er Jefferson Farfán (30, Schalke 04). Aanvoerder Claudio Pizarro (Bayern München, foto) is ook op 36-jarige leeftijd nog een zekerheidje, terwijl bondscoach Ricardo Gareca eveneens kan beschikken over Paolo Guerrero (31) van Flamengo. Met de 23-jarige André Carrilo (Sporting Lissabon) is er tevens een jonger alternatief.

Venezuela
Venezuela is naast Chili en Ecuador een van de drie Zuid-Amerikaanse landen die nooit de Copa América wonnen. De kans dat daar tijdens deze editie verandering in komt is minimaal. De 72ste plaats op de wereldranglijst is veelzeggend voor de staat van het Venezolaanse voetbal. Net als Peru verraste het land in 2011 door de halve finale om de Copa América te bereiken.

Bondscoach Noel Sanvicente kan nog steeds beschikken over Juan Arango. De 36-jarige middenvelder speelt tegenwoordig in Mexico voor Tijuana en kwam in Europa uit voor Real Mallorca en Borussia Mönchengladbach. Hij is met 121 caps en 23 doelpunten recordinternational én topscorer aller tijden van het land. De 26-jarige Roberto Rosales (ex-FC Twente, nu Málaga) en de één jaar jongere Salomon Rondón (Zenit Sint-Petersburg) zijn twee voorname exponenten van een jongere generatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.