Spectaculair Chili droomt van Copa América-primeur

Reacties

Voetbal International blikt in een drieluik vooruit op het toernooi om de Copa América, dat deze keer wordt georganiseerd door Chili en vannacht van start gaat. In het eerste deel komen de ploegen uit Groep A aan bod: Bolivia, Ecuador, Mexico en het gastland.

Spectaculair Chili droomt van Copa América-primeur

Speelschema
12 juni Chili - Ecuador (01.30 uur)
13 juni Mexico - Bolivia (01.30 uur)
15 juni Ecuador - Bolivia (23.00 uur)
16 juni Chili - Mexico (01.30 uur)
19 juni Mexico - Ecuador (23.00 uur)
20 juni Chili - Bolivia (01.30 uur)

Bolivia
Van de tien landen die zijn aangesloten bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL, is Bolivia op papier het zwakst. Het land staat 89ste op de Wereldranglijst van de FIFA, ingeklemd tussen Estland en Angola. Kortom: in het voetbalmaffe Zuid-Amerika is Bolivia het lelijke eendje.

Marcelo Moreno is de enige internationaal bekende speler van Bolivia. Hij speelt tegenwoordig in China bij Changchun Yatai.
Marcelo Moreno is de enige internationaal bekende speler van Bolivia. Hij speelt tegenwoordig in China bij Changchun Yatai.

Kwalificatie voor de kwartfinale om de Copa América zou dan ook een wereldprestatie zijn voor Bolivia. Met Marcelo Moreno (ex-Shakhtar Donetsk) heeft het land slechts één internationaal enigszins bekende voetballer tot zijn beschikking. Pikant wordt de ontmoeting met buurland en vijand Chili. Tussen Bolivia en Chili botert het al niet sinds het einde van de negentiende eeuw, toen de Bolivianen tijdens de Salpeteroorlog forse stukken land, waaronder hun verbinding met de Grote Oceaan, kwijtraakten aan de Chilenen. Sindsdien is Bolivia het enige land ter wereld mét een marinekorps, maar zónder verbinding met zee.

Chili
Met gastland Chili is de grote favoriet in Groep A genoemd. Het land bezet van de teams in deze poule niet alleen de hoogste positie op de wereldranglijst (negentiende), maar kan ook nog eens beschikken over een aantal topspelers, van wie recordinternational Claudio Bravo (Barcelona), Alexis Sánchez (Arsenal) en Arturo Vidal (Juventus) de bekendsten zijn. Ook Félipe Gutiérrez van FC Twente behoort tot de selectie van bondscoach Jorge Sampaoli.

Alexis Sánchez is dé absolute sterspeler van Chili, een van de weinige landen dat nog nooit het Zuid-Amerikaans kampioenschap won.
Alexis Sánchez is dé absolute sterspeler van Chili, een van de weinige landen dat nog nooit het Zuid-Amerikaans kampioenschap won.

Wedstrijden van Chili zijn vanuit tactisch oogpunt bijzonder interessant. De Argentijn Sampaoli laat zijn team doorgaans vol pressie spelen, wat vaak resulteert in spectaculaire wedstrijden. Voor eigen publiek hopen de Chilenen voor het eerst in de historie de Copa América te winnen. Chili is naast Venezuela en Ecuador het enige Zuid-Amerikaanse land dat daarin nog nooit slaagde.

Ecuador
Van de CONMEBOL-landen is Ecuador de afgelopen jaren zowel letterlijk als figuurlijk hoogvlieger. Tot 2002 nam het nooit deel aan een WK, maar sindsdien ontbrak het land alleen nog in 2010 tijdens het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld.

Aanvaller Enner Valencia is een van de blikvangers aan Ecuadoriaanse zijde.
Aanvaller Enner Valencia is een van de blikvangers aan Ecuadoriaanse zijde.

Dat heeft niet alleen te maken met de voetbalkwaliteiten van de Ecuadorianen, maar ook met de immense hoogte waarop het land zijn thuiswedstrijden in de kwalificatiecycli afwerkt. Het Estadio Olímpico Atahualpa ligt namelijk ruim 2.700 meter boven zeeniveau. Daardoor is de lucht er dermate ijl, dat spelers die dit niet gewend zijn binnen de kortste keren naar adem happen. In Chili moet Ecuador laten zien dat het ook op normale hoogte kan presteren. De aanvallers Jefferson Montero (Swansea City) en Enner Valencia (West Ham United) moeten de kar trekken.

Mexico
Omdat de CONMEBOL slechts tien leden heeft, nodigt de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie voor elk toernooi om de Copa América twee gastlanden uit. Mexico behoort bijna altijd tot de geïnviteerden. Op basis van hun plek op de wereldranglijst (23ste) zouden de Mexicanen kunnen worden aangemerkt als een van de favorieten voor de eindzege, maar het Midden-Amerikaanse land treedt niet op volle sterkte aan.

Veteraan Ráfael Márquez is ook in Chili weer van de partij aan Mexicaanse zijde.
Veteraan Ráfael Márquez is ook in Chili weer van de partij aan Mexicaanse zijde.

Bondscoach Miguel Herrera doet in Chili geen beroep op onder anderen PSV'er Andrés Guardado en de steraanvallers Carlos Vela (Real Sociedad) en Javier Hernández (door Manchester United het voorbije seizoen verhuurd aan Real Madrid). Jesús Corona van FC Twente behoort wél tot de selectie van Mexico-light, dat op voorhand niet in staat lijkt een hoofdrol te spelen om de Copa América.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.