Groep B: Portugal leeft zich opnieuw uit tegen dwergstaat

Met een André Silva in topvorm heeft Portugal de Faeröer Eilanden maandag getrakteerd op een afstraffing. Zwitserland maakte tegen Andorra evenmin een fout en leidt daardoor de dans in Groep B van de WK-kwalificatie.

Faeröer Eilanden - Portugal 0-6
Na de desastreuze ouverture in de WK-kwalificatie tegen Zwitserland (2-0 verlies) stond Portugal voor een week 'dwergwerpen'. Na de 6-0 overwinning op Andorra van vrijdag trad de Europees kampioen maandag aan in Tórshavn, waar een duel met de Faeröer Eilanden wachtte. De nummer 111 van de FIFA-ranking kende met vier punten een betere start van de WK-voorronde dan Portugal, maar die scheve situatie zette de Europees kampioen maandag recht.

Al na iets meer dan twintig minuten koesterden de Zuid-Europeanen een 0-2 voorsprong dankzij twee goals van André Silva. De aanvaller van FC Porto werd bij de openingstreffer gelanceerd door João Mário om even later een rebound te verzilveren. Nog voor rust haalde André Silva opnieuw succesvol de trekker over.

Cristiano Ronaldo kon natuurlijk niet achterblijven bij dit geweld. Na enkele mislukte pogingen zette hij doelman Gunnar Nielsen in de 65ste minuut schaakmat met een schot met links. Het betekende Ronaldo's elfde treffer van 2016 in het Portugese shirt, waarmee hij cijfermatig bezig is aan zijn beste interlandjaar. Ondanks nog ettelijke inzetten van Ronaldo voerde hij zijn productie niet op. Dat het nog 0-6 werd, dankte Portugal aan late goals van João Moutinho en João Cancelo. Portugal vervolgt de WK-kwalificatie op 13 november met een thuiswedstrijd tegen Letland.

Andorra - Zwitserland 1-2
Zwitserland won zijn eerste twee kwalificatieduels van Portugal (2-0) en Hongarije (2-3), maar had het lastig op bezoek bij Andorra. De achtstefinalist van het EK 2016 begon op bezoek bij de nummer 203 van de wereld met een sterke formatie, maar had een strafschop nodig om op voorsprong te komen. Fabian Schär faalde niet vanaf elf meter. Pas een kwartier voor tijd viel de beslissing voor de bezoekers dankzij een treffer van Admir Mehmedi. De Bayer Leverkusen-aanvaller knikte een prima voorzet van Xherdan Shaqiri bij de tweede paal binnen. Vlak voor tijd zorgde Cristian Martínez nog voor de 1-2. Zwitserland boekte desondanks zijn derde zege en staat met negen punten bovenaan Groep B.

Letland - Hongarije 0-2
Ádám Gyurcsó opende na tien minuten de score voor de bezoekers. Adam Szalai verdubbelde in de 77ste minuut de marge door zijn derde treffer van de kwalificatie te maken. De Hongaren, met ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák negentig minuten binnen de lijnen, komen zo op vier punten, Letland heeft er één minder.