Gouden invalbeurt voor Chilwell, Kane heeft dubbel reden tot lachen

Dankzij een gouden wissel van Thomas Tuchel heeft Chelsea nipt gewonnen van West Ham United, terwijl Tottenham Hotspur opklom naar de tweede plaats.

Chelsea
Chelsea
2 - 1
West Ham United

Chelsea kon nog geen beroep doen op Pierre-Emerick Aubameyang, die deze week werd overgenomen van Barcelona. In de nacht van zondag op maandag werd de aanvaller thuis overvallen, waarbij hij een gebroken kaak opliep. Aubameyang reisde naar Italië voor een gezichtsmasker, maar dat was niet op tijd af voor een debuut tegen West Ham. Hakim Ziyech, die Chelsea ondanks belangstelling van Ajax trouw bleef, begon tijdens de Londense derby op de bank.

De fans op Stamford Bridge werden zeker het eerste uur niet verwend zaterdagmiddag. Verder dan een kansje van Mateo Kovacic kwam Chelsea voor rust niet, terwijl West Ham nauwelijks gevaarlijk werd. In de tweede helft werd het niet veel beter, maar gescoord werd er wel. Na een scrimmage schoot Michail Antonio in de 63ste minuut zo ongeveer op de doellijn binnen: 0-1. Een gouden wissel van Chelsea-manager Tuchel zorgde een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker. Vier minuten na zijn invalbeurt trok Ben Chilwell de stand gelijk. Waar Ziyech op de bank bleef, was het de linksback die geweldig inviel. Kort voor tijd maakte de eveneens ingevallen Kai Havertz op aangeven van Chilwell de 2-1.

In de extra speeltijd leek Chelsea de overwinning nog weg te geven. Maxwel Cornet, ook net ingevallen, schoot de 2-2 binnen. Het doelpunt werd echter na het inschakelen van de VAR teruggedraaid, omdat er in aanloop naar het doelpunt door Jarrod Bowen een overtreding werd gemaakt op doelman Édouard Mendy. Chelsea kwam dus goed weg, maar trok wel zijn derde competitiezege van het seizoen over de streep. De Londense club staat vooralsnog vijfde in de Premier League.

Tottenham Hotspur
2 - 1
Fulham
Fulham

Tottenham Hotspur was na vijf duels nog ongeslagen dit Premier League-seizoen en wachtte net als Chelsea een Londens onderonsje: Fulham kwam zaterdagmiddag op bezoek. Waar er bij Chelsea - West Ham United aanvankelijk weinig viel te beleven, gebeurde er van alles in Noord-Londen. In de elfde minuut dacht Heung-Min Son de thuisclub al op voorsprong te zetten, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Na ruim een half uur was de Zuid-Koreaan opnieuw dicht bij een treffer. Dit keer ging zijn inzet nipt over. Vijf minuten voor rust was het alsnog raak voor Spurs. Na voorbereidend werk van Richarlison zorgde Pierre-Emile Højbjerg voor de verdiende 1-0.

Ook na rust was de thuisclub de bovenliggende partij. Al kreeg Aleksandar Mitrovic nog wel een kans namens de bezoekers. De beste mogelijkheden waren echter voor Tottenham, waar met name Son en Ryan Sessegnon een uitstekende wedstrijd speelde. De bezoekers bleven lang in de wedstrijd, maar een kwartier voor tijd zorgde Harry Kane voor de beslissing. Van dichtbij tikte de spits binnen. Het was al zijn vijfde Premier League-treffer van het seizoen. Het was voor Kane doelpunt nummer 188 in de Premier League, waarmee de Spurs-spits nu alleen op de derde plaats staat van de topscorerslijst aller tijden. Alleen Wayne Rooney (208) en Alan Shearer (260) scoorden meer.

Fulham kwam zeven minuten voor tijd nog wel terug tot 2-1, Mitrovic maakte op aangeven van Kenny Tete zijn zesde treffer van het seizoen, maar omdat Hugo Lloris in de slotfase nog een uitstekende redding verrichtte, sleepte Tottenham Hotspur de overwinning uit het vuur. De ploeg van manager Antonio Conte heeft nu veertien punten uit zes duels, waarmee het tweede staat achter rivaal Arsenal.