Gouden Bentley is zonder motor niks waard: Casemiro cruciaal voor Zidane

Reacties

Atlético Madrid had er jaren patent op, maar momenteel is Real Madrid de ploeg die in La Liga de minste doelpunten incasseerde. Dat is uiteraard te danken aan de maatregelen die Zinedine Zidane heeft genomen om de defensieve stabiliteit te vergroten, maar ook aan Casemiro. In aanloop naar de 24ste speelronde van de Primera División aandacht voor de belangrijke rol van de Braziliaan.

Gouden Bentley is zonder motor niks waard: Casemiro cruciaal voor Zidane
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
2 - 2
Celta de Vigo
Celta de Vigo

Ja, hij scoorde dit seizoen al drie keer in de Spaanse competitie en gaf ook twee assists, maar dat is niet de belangrijkste reden dat Casemiro dit seizoen zo belangrijk is voor Real. Na een dramatisch seizoen, waarin ook hijzelf niet kon voorkomen dat Ajax op hardhandige wijze een einde maakte aan de indrukwekkende Champions League-hegemonie en Barcelona met een straatlengte voorsprong kampioen werd, begint het tweede project van Zidane vorm te krijgen. Met als belangrijkste kentering een forse daling van het aantal tegengoals.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het contrast met vorig seizoen is namelijk enorm. Toen stokte de teller van Real aan het einde van de rit op 46 tegengoals. Het was niet eens zo heel veel meer dan de jaren ervoor. Zo vierde Zidane in 2018 nog zijn enige landstitel ondanks 41 tegentreffers. Daar stonden toen echter ook 106 doelpunten tegenover, zoals Real ook alle voorgaande jaren altijd boven de honderd competitiegoals uitkwam. Natuurlijk vooral dankzij de nimmer aflatende honger naar doelpunten van Cristiano Ronaldo, elk jaar weer goed voor minstens veertig goals.

Zijn vertrek heeft de club in aanvallende zin nooit kunnen opvangen. En dus zat er maar één ding op: het aantal tegengoals drastisch terugdringen. En daar is Zidane dit seizoen na wat gesleutel in geslaagd. Met Casemiro als slot op de deur voor de defensie. In de compactere speelstijl komen de kwaliteiten van de Braziliaan naar boven drijven. De 27-jarige Braziliaan is volgens de cijfers van Opta de speler met de meeste balveroveringen, meeste intercepties – zowel in totaal als op de vijandelijke helft - én de meeste (succesvolle) tackles in La Liga.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het onderstreept nog maar eens hoe belangrijk Casemiro is voor de club waar het doorgaans toch de aanvallers of de meer technisch begaafde middenvelders zijn die de show stelen. Vorig seizoen werd Real juist nog nadrukkelijk in verband gebracht met N'Golo Kanté om de defensieve kwetsbaarheid op te lossen, maar nu blijkt dat De Koninklijke zijn eigen Kanté al heeft. Al is de in Spanje gemaakte vergelijking met Claude Makélélé waarschijnlijk passender, al is het maar omdat de Fransman nog samenspeelde met Zidane in het Galáctico-tijdperk van begin deze eeuw.

Makélélé
De eerste vergelijkingen met Makélélé, tussen 2000 en 2003 de stofzuiger op het middenveld in de met sterren overladen selectie van Real, werden al gemaakt toen Zidane in zijn eerste periode drie keer op rij de Champions League won. 'Hij doet me aan mezelf denken', zei de Fransman in 2017 al over de rol van Casemiro. Sommigen dachten dat ik alleen maar kon rennen, maar technisch moet je ook weten waar je moet staan en wat je moet doen. Casemiro is heel slim en staat altijd goed opgesteld. En hij kan doelpunten maken, iets dat ik niet zo vaak deed...'

Claude Makélélé ontwijkt een tackle van Igor Tudor in de halve finale van de Champions League tss
© Pro Shots
Claude Makélélé ontwijkt een tackle van Igor Tudor in de halve finale van de Champions League tss

Wat dat betreft is Casemiro inderdaad een luxe-uitvoering van zijn Franse voorganger, zo bewezen zijn twee goals in het thuisduel van begin dit jaar met Sevilla. De andere aspecten van zijn spel blijven nog wel eens onderbelicht voor het grote publiek, maar Makélélé weet als geen ander hoe spelers als hijzelf en Casemiro intern worden gewaardeerd. 'Iedere trainer wil zo'n soort speler in zijn ploeg hebben, een middenvelder die altijd denkt aan de balans van het elftal. Dat vraagt kwaliteiten die niet alle spelers hebben.'

Ook Zidane weet dat hij niet zonder zijn Braziliaanse balansbewaker kan. De Fransman ondervond in zijn actieve carrière al hoe belangrijk zo'n speler is. Nadat Makélélé in 2003 vertrok naar Chelsea en met David Beckham de volgende ster werd binnengehaald, was het namelijk gedaan met de successen van Real. Het leidde destijds tot een beroemde uitspraak van Zidane. 'Waarom zou je nog een extra laagje goud op je Bentley laten schilderen, als je de motor verliest?' Anno 2020 is Casemiro die motor van de Bentley in Bernabéu.

De wedstrijden van de 24ste speelronde in La Liga:


Vr 14 feb. 2020

Za 15 feb. 2020

Zo 16 feb. 2020

Di 10 mrt. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.