Goretzka-geruchten staan niet op zichzelf: de sterren die bijna transfervrij zijn

Reacties

Leon Goretzka is na David Alaba de volgende topspeler die Bayern München transfervrij dreigt te verlaten. De druk op de clubleiding om akkoord te gaan met de eisen van Goretzka neemt toe, zoals bestuurders steeds vaker onder druk komen te staan bij de gesprekken met topspelers. Waarom we in de komende periode waarschijnlijk meer transfervrije overstappen zien.

Goretzka-geruchten staan niet op zichzelf: de sterren die bijna transfervrij zijn
© Pro Shots

De Bayern-leiding vond dat Alaba een te hoog salaris eiste en de gesprekken liepen daardoor vast. De 29-jarige verdediger is inmiddels transfervrij naar Real Madrid vertrokken. Nu dient een ander probleem zich al aan bij de Duitse topclub: de onderhandelingen met Goretzka over een nieuwe verbintenis verlopen moeizaam, ook zijn salariseisen zouden te hoog zijn, schetsen onder meer Bild en Kicker. Het contract van de 26-jarige middenvelder die uitgegroeid is tot een van de dragende krachten bij de Duitse grootmacht loopt over een jaar af. Goretzka wordt begeerd door Manchester United en Real Madrid.

Goretzka begeeft zich zo in een luxepositie. De Duitse international kan schermen met de interesse van verschillende Europese topclubs, met het besef dat het voor Bayern sportief en financieel een flinke aderlating is om een topspeler in de bloei van zijn carrière gratis te moeten laten gaan. Zo'n luxepositie is momenteel voor veel topspelers weggelegd.

Het lijstje met topspelers van wie het contract volgend jaar afloopt, is ronduit indrukwekkend. Bij Paris Saint-Germain is Kylian Mbappé nog niet ingegaan op aanbiedingen om zijn contract te verlengen, terwijl Barcelona ook onder druk staat om in de komende periode met toptalenten Pedri en Ansu Fati een akkoord te bereiken over een contractverlenging. Voor Real Madrid is deze zomer hét moment om Raphaël Varane te verkopen, wil de club nog iets verdienen aan de Fransman. De verdediger is op weg naar Manchester United. Op Old Trafford zijn er tegelijkertijd weer zorgen over de toekomst van Paul Pogba, die ook een aflopend contract heeft en voor wie een transfer naar PSG lonkt.

Speler Club Transferwaarde*
Kylian Mbappé (22) Paris Saint-Germain 160 miljoen
Pedri (18) Barcelona 80 miljoen
Raphaël Varane (28) Real Madrid 70 miljoen
Leon Goretzka (26) Bayern München 70 miljoen
Ansu Fati (18) Barcelona 60 miljoen
Paul Pogba (28) Manchester United 60 miljoen
Eduardo Camavinga (18) Stade Rennes 55 miljoen
Franck Kessié (24) AC Milan 55 miljoen
Ousmane Dembélé (24) Barcelona 50 miljoen
Paulo Dybala (27) Juventus 50 miljoen

*Geschatte transferwaarde via Transfermarkt.

Trend
De coronacrisis heeft ook in de Europese top vanzelfsprekend een grote impact. Jürgen Klopp gaf vorig seizoen meermaals aan dat Liverpool door de gevolgen van de pandemie gedwongen is voorzichtig te zijn op de transfermarkt. De manager had begrip voor het behoedzame handelen van de Liverpool-eigenaren en stelde dat het onnozel zou zijn om te doen alsof er niets aan de hand was in de wereld en onbekommerd door te gaan met het uitgeven van enorme bedragen aan transfers. Spaanse topclubs hebben te maken met nog een extra factor: de strenge financiële regels van La Liga. Met het opleggen van limieten die voor clubs als Barcelona en Real Madrid veel benauwender zijn dan de Financial Fair Play-regels is de organisatie achter de Spaanse competitie in zekere zin roomser dan de paus.

Zo is het voor topspelers steeds lastiger om een toptransfer te realiseren. De financiële weelde in de Engelse top is verminderd door de impact van de coronacrisis. De problemen bij Barcelona zijn vanwege de hoge salariskosten en het sportieve wanbeleid van de voorbije jaren nog groter. Het transfervrij laten gaan van Sergio Ramos en het waarschijnlijk verkopen van Raphaël Varane door Real Madrid is ook geen teken van luxe.

De makkelijkste manier om alsnog een droomtransfer te kunnen realiseren? Transfervrij of bijna transfervrij zijn. De transfers van Alaba, Ramos, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum lijken nog maar het begin te zijn.

Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.