Gifbeker moet helemaal leeg voor in crisis verkerend Arsenal

Arsenal is het helemaal kwijt. Na kansloze nederlagen tegen Manchester City, in de finale om de League Cup en in de competitie, gingen de Londenaren zondag ook onderuit bij Brighton & Hove Albion: 2-1. De druk op Arsène Wenger zal daardoor nog verder toenemen.

Door het teleurstellende seizoen van The Gunners schreeuwen de fans al geruime tijd om het vertrek van Wenger en ook in Brighton waren er spandoeken te zien met daarop de tekst 'Wenger Out'. De Europa League biedt de laatste kans om het voetbaljaar nog enige glans te geven en donderdag speelt Arsenal uit tegen AC Milan. Arsenal zal door de resultaten uit de afgelopen periode zonder veel vertrouwen naar Milaan afreizen.

Wenger zei eerder deze week nog vol voor de competitie te willen gaan, maar daar was in de eerste helft van het duel met Brighton lange tijd niks van te merken. De thuisploeg (met Davy Pröpper in de basis en Jürgen Locadia en Tim Krul op de bank) was veel sterker en kwam ook terecht op voorsprong. Lewis Dunk schoot al in de zevende minuut een afgeslagen corner achter Arsenal-doelman Petr Cech. Een kleine twintig minuten later werd het zelfs al 2-0, door een rake kopbal van Glenn Murray.

Pas nadat het uit een ingestudeerde vrije trap ook nog bijna 3-0 werd, werd Arsenal wakker. Pierre-Emerick Aubameyang tikte vlak voor rust een voorzet van Granit Xhaka eenvoudig achter Brighton-doelman Mathew Ryan (2-1) en twee minuten later raakte Laurent Koscielny de paal. De druk op het doel van Ryan werd in de tweede helft opgevoerd. Mesut Özil zette de doelman aan het werk en ook Aubameyang zorgde voor gevaar.

Door de aanvallende intenties van Arsenal kreeg Brighton ruimte om te counteren en José Izquierdo schoot na een knappe individuele actie net naast, voordat een treffer van Murray werd afgekeurd vanwege buitenspel. Arsenal bleef daardoor in de wedstrijd, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. De achterstand van de ploeg van Wenger op nummer vier Tottenham Hotspur is door de nederlaag opgelopen tot liefst dertien punten.