Gemeente Alkmaar dient AZ van repliek in gebakkelei rondom stadion

Reacties

De gemeente Alkmaar heeft gereageerd op het statement van AZ, dat boos is over het feit dat het thuisduel met Ajax mogelijk niet in het AFAS Stadion gespeeld kan worden. De gemeente stelt nu dat de club nog twee weken de tijd heeft om gegevens aan te leveren, info waaruit moet blijken dat de situatie veilig genoeg is.

Gemeente Alkmaar dient AZ van repliek in gebakkelei rondom stadion
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 0
Ajax
Ajax

Eerder op de dinsdag was er bij AZ sprake van woede en onbegrip, aangezien het er sterk op leek dat de gemeente Alkmaar het AFAS Stadion niet zou gaan vrijgeven voor Ajax-thuis, op 15 december. 'De gemeente stelt voortdurend aanvullende vragen die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion', zo meldde de club onder meer. Delen van het dak van het stadion stortten begin augustus in, waarna hard werd gewerkt om alles te herstellen. AZ speelde ondertussen in Den Haag, de club richtte zich op een Alkmaarse rentree op 15 december, maar daar leek de gemeente een stokje voor te steken.

Nu heeft diezelfde gemeente de deur toch weer geopend. 'Indien de voetbalclub in de komende twee weken de ontbrekende gegevens aanlevert en het totale onderzoek aantoont dat het stadion voldoet aan de minimale wettelijke norm, kan de aanschrijving deels of geheel van het stadion. Dan is het ook toegestaan dat er supporters bij de wedstrijd aanwezig zijn', zo meldt de gemeente op de eigen website.

AZ moet dus nog wel informatie verstrekken. De club heeft volgens de gemeente niet voldaan aan een aantal afspraken. 'De gemeente heeft AZ enkele weken geleden verzocht om specifiek kritische verbindingen van de tribune te inspecteren en te berekenen, om zo aan te tonen dat deze veilig zijn. Tot op heden heeft deze inspectie niet plaatsgevonden en zijn hierover geen gegevens ter beschikking gesteld. Hierdoor kan het college de aanschrijving voor dit deel nog niet opheffen. Daarnaast zijn er nog diverse secundaire constructieonderdelen waarvan nog niet is aangetoond dat ze voldoen aan de norm.'

Wel is inmiddels vastgesteld dat er óp het veld geen gevaar meer zal dreigen, en dus kan er sowieso gevoetbald geworden. 'Of dit met of zonder publiek is, hangt af van de toets van de gemeente en de medewerking van AZ aan een visuele inspectie in het stadion zelf. De veiligheid van de supporters staat daarbij voorop. Uiterlijk begin volgende week verwacht gemeente hierover uitsluitsel te kunnen geven aan AZ.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.