Fulham dankzij goudhaantje Kebano naar miljoenenstrijd op Wembley

Fulham heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van de play-offs in het Championship. Cardiff City slaagde er ondanks een zege op Craven Cottage niet in om de Londenaren uit te schakelen. Fulham wacht nu een eindstrijd met Brentford op Wembley om één Premier League-ticket.

Fulham
Fulham
1 - 2
Cardiff City

Na de nederlaag in eigen huis wist Cardiff wat het te doen stond in Londen: scoren. Dat lukte al vroeg. Na acht minuten zag basisspeler Leandro Bacuna de score geopend worden door Curtis Nelson. De verdediger kopte raak uit een corner van Joe Ralls, maar kon niet lang genieten van die voorsprong. Nog geen minuut na de 0-1 stond het namelijk al gelijk. Neeskens Kebano kwam goed voor zijn man en schoof een voorzet van Bobby Reid tegen de touwen.

De 28-jarige Kebano, vernoemd naar Johan Neeskens, piekt op het juiste moment bij Fulham. De aanvallende middenvelder was dit seizoen niet bepaald een vaste waarde in het elftal van manager Scott Parker, maar scoorde in de laatste twee competitiewedstrijden drie keer en was ook in de heenwedstrijd tegen Cardiff al trefzeker. De 1-1 betekende dus zijn vijfde goal in vier wedstrijden en dat zijn ook zijn enige doelpunten dit seizoen.

Fulham liet het in de eerste helft na om op voorsprong te komen tegen Cardiff. De grootste kans was voor Anthony Knockaert, die zijn schot geblokt zag worden nadat doelman Alex Smithies een antwoord had op een inzet van Cyrus Christie. De bezoekers kwamen vervolgens goed uit de kleedkamer en brachten de spanning terug. Invaller Lee Tomlin, koud in het veld, scoorde van dichtbij nadat keeper Marek Rodak redde op een kopbal. Het gevaar ontstond uit een verre inworp van Will Vaulks. Zo stond het over twee duels 3-2 en had Cardiff nog één goal nodig om er een verlenging uit te slepen.

Daardoor moest Fulham toch weer vrezen, maar de gelijkmaker bleef uit. Aboubakar Kamara, die na rust de licht geblesseerde Kebane had vervangen, raakte namens Fulham de paal en aan de andere kant had Rodak ook een uitstekende redding in huis op een poging van Vaulks. Dat waren de grootste kansen voor beide teams, maar de 2-2 of 1-3 werd niet meer gemaakt. Zo bereikte Fulham de finale van de play-offs.

Fulham degradeerde vorig seizoen net als Cardiff uit de Premier League en maakt nu een goede kans om na één jaar weer terug te keren. Het contrast met Brentford is groot. De nummer drie van het Championship speelde nog nooit op het hoogste niveau. De finale is dinsdag 4 augustus om 20.45 uur op Wembley, waar de Premier League-miljoenen op het spel staan.