Frankrijk beleeft déjà vu van WK-finale, Ronaldo de held bij Portugal

Frankrijk en Portugal hebben dinsdag geen steek laten vallen in Groep 3 van de Nations League. Kroatië en Zweden gingen onderuit. Met name voor Cristiano Ronaldo werd het een memorabele avond.

Frankrijk
4 - 2
Kroatië
Kroatië

Het duel in Parijs was een herhaling van de WK-finale van 2018 (4-2 voor Frankrijk). Deze keer waren het de Kroaten die de score openden. Dejan Lovren, die deze zomer van Liverpool naar Zenit Sint-Petersburg vertrok, deed dat op knappe wijze. Hij controleerde een hoge bal uit een corner knap en verschalkte doelman Hugo Lloris met een dropkick in de verre hoek.

Nog voor rust stelde Frankrijk orde op zaken. Antoine Griezmann tikte de 1-1 binnen na breedleggen van Anthony Martial. Op slag van rust viel ook de 2-1. Martial tikte de bal via de paal en de schouder van keeper Dominik Livakovic binnen. Josip Brekalo maakte er met zijn eerste interlanddoelpunt voor Kroatië nog wel 2-2 van, maar het was niet genoeg voor de bezoekers.

Na iets meer dan een uur spelen zette Dayot Upamecano Frankrijk namelijk weer op voorsprong. De 21-jarige verdediger van RB Leipzig kopte raak uit een corner van Griezmann: 3-2. Olivier Giroud zorgde een kwartier voor tijd voor de beslissing met een rake penalty na hands van Marcelo Brozovic. Een ander hoogtepunt aan Franse zijde was het debuut van Eduardo Camavinga. De pas zeventienjarige middenvelder van Stade Rennes mocht het laatste half uur meedoen.

Zweden
Zweden
0 - 2
Portugal
Portugal

De interland tussen Zweden en Portugal werd de wedstrijd van Cristiano Ronaldo. De 35-jarige Portugees kwam afgelopen zaterdag niet in actie tegen Kroatië, maar deed in Solna vanaf de aftrap mee. En dat hebben de Zweden geweten ook.

Op slag van rust sloeg Ronaldo voor het eerst toe: hij schoot een vrije trap van ruim twintig meter over de muur in de bovenhoek: 0-1. Het was een historisch moment voor de aanvoerder: hij maakte namelijk zijn honderdste interlandgoal voor Portugal. Nog nooit in de historie van het interlandvoetbal scoorde een Europese voetballer honderd keer voor zijn land.

In de tweede helft werd het nog mooier voor Ronaldo. In de 72ste minuut schoot hij de bal vanaf de punt van het zestienmetergebied schitterend in de verre bovenhoek: 0-2. Zweden stond toen al met tien man: Gustav Svensson kreeg kort voor rust een rode kaart. Door de zege in Scandinavië komt Portugal net als Frankrijk op zes punten in Groep 3 van de Nations League.