Feyenoord voorkomt nieuwe misstap in door supporters ontsierd duel met Vitesse

Feyenoord heeft ternauwernood het tweede puntenverlies op rij na de winterstop voorkomen. Op bezoek bij Vitesse leken de Rotterdammers opnieuw een overwinning uit handen te geven, maar invaller Ondrej Lingr stelde in de slotfase orde op zaken. Na die belangrijke treffer lag de wedstrijd ongeveer een half uur stil, omdat er supporters op het veld kwamen.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord morste vorige week bij de hervatting van de Eredivisie nog punten tegen NEC (2-2) omdat het verzuimde de vele gecreëerde kansen te benutten. Een week later zat dat euvel de Rotterdammers opnieuw dwars toen ze een bezoek brachten aan de grote rivaal van de Nijmegenaren. Vitesse dwong nauwelijks iets af, maar bleef toch lang in de wedstrijd omdat de ploeg van Arne Slot verzuimde door te drukken.

Feyenoord leidde vorige week na een half uur met 2-0 door goals van Javairô Dilrosun en Santiago Giménez, dit keer had de Mexicaan ook al vroeg de score moeten openen. Al na twee minuten kreeg de gedeelde topscorer van de Eredivisie zijn eerste grote mogelijkheid, maar kreeg hij de bal uit de draai niet in een hoek. Tien minuten later bracht Eloy Room opnieuw redding toen de 22-jarige spits voor hem opdook.

Halverwege de eerste helft nam Feyenoord alsnog de leiding via Lutsharel Geertruida. De rechtsback meldde zich veelvuldig op het middenveld als extra man in de opbouw en besloot na 22 minuten maar eens uit te halen. Via verdediger Ramon Hendriks, nota bene gehuurd van de Rotterdammers, vloog de bal over Room heen in het doel: 0-1. En Feyenoord had het aan zichzelf te wijten dat het daar in het vervolg bij bleef.

Zo kopte Igor Paixão na een half uur voorlangs uit een voorzet van Javairô Dilrosun en raakte Dilrosun na rust de lat toen Hendriks op een gevaarlijke plek balverlies leed. Twintig minuten voor tijd was ook Gernot Trauner uit een hoekschop dicht bij de tweede treffer, maar weer stond de lat die in de weg. En dat leek Feyenoord, waar Quilindschy Hartman vlak voor rust uitviel na een duel met Marco van Ginkel, punten te gaan kosten.

Vitesse had in de eerste zeventig minuten pas een keer tussen de palen geschoten, toen basisdebutant Andy Visser vlak voor rust uit het niks voor Justin Bijlow was opgedoken. De doelman van Feyenoord voorkwam met een katachtige reflex de gelijkmaker van de jonge Vitesse-spits, die na een uur onder luid applaus per brancard van het veld werd gedragen na een ongelukkige botsing met Mats Wieffer en Gernot Trauner.

Na rust had Vitesse via Amine Boutrah een volgende waarschuwing gegeven, voordat het een kwartier voor tijd alsnog scoorde via Boutrah. De Fransman liep uit de rug van Trauner en klopte Bijlow met een schot in het dak van het doel. Feyenoord wankelde even, maar Slot had succes met zijn snelle ingreep. De ingevallen Lingr tikte kort na zijn entree bij de tweede paal binnen uit een voorzet van Calvin Stengs, nadat uitgerekend Hendriks mis zat.

Na die goal sloeg de vlam in de pan in Gelredome. Een groep supporters kwam het veld op. Serdar Gözübüyük legde de wedstrijd direct stil en dirigeerde beide ploegen richting de catacomben. Na een lange onderbreking kwamen de spelers terug in het veld. In de twaalf minuten extra tijd gaf Feyenoord de voorsprong niet meer weg, waardoor het profiteert van het puntenverlies van FC Twente en PSV, dat woensdag de tegenstander is in het bekertoernooi.