Week van de wereldgoals bij NEC komt zwak FC Twente erg slecht uit

Van het goede gevoel dat FC Twente overhield aan de thuiszege op directe concurrent AZ is een week later niets meer over. De ploeg van Joseph Oosting ging zaterdag onderuit bij NEC, dat opnieuw dankzij een wonderschoon doelpunt aan het langste eind trok. Deze keer werd Calvin Verdonk de onverwachte matchwinner: 1-0.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 0
FC Twente
FC Twente

NEC bereikte woensdag de kwartfinale van het bekertoernooi, door een 2-1 overwinning op Go Ahead Eagles. Sai van Wermeskerken maakte in dat duel het doelpunt van zijn leven; toch zat hij tegen Twente (dat midweeks uit het bekertoernooi werd gezet door PSV) op de bank. Vanaf die positie zag hij een eerste helft met weinig spektakel, maar waarin NEC wel de betere ploeg was.

Koki Ogawa was de man om wie het voor rust draaide. De Japanse aanvaller van NEC kreeg drie goede kansen op de openingstreffer, maar slaagde er niet in om Lars Unnerstall te verslaan. Zijn collega aan de overkant, Jasper Cillessen, had het opvallend rustig. Twente liet in aanvallend opzicht erg weinig zien en Manfred Ugalde kwam nauwelijks in het verhaal voor.

Kort in de tweede helft kwam NEC op voorsprong en net als woensdag zagen de fans in De Goffert een geweldige goal. Verdonk schoot uit een vrije trap van een ruime afstand schitterend raak.

De problemen stapelden zich hierna op voor Twente, dat Max Bruns kwijtraakte met een directe rode kaart. Zijn spijkerharde overtreding op Sontje Hansen werd in eerste instantie bestraft met geel, maar na inmenging van de VAR werd de kleur van de kaart aangepast. Dat was terecht.

Twente moest zodoende met tien man op zoek naar minstens een gelijkmaker. De defensie van NEC stond echter als een huis en gaf in de gehele wedstrijd niets weg. Dit in tegenstelling tot de verdediging van Twente, maar Unnerstall hield zijn ploeg met goed keeperswerk nog lang in de race.

Een verrassende gelijkmaker kwam er niet en dus verzuimt Twente om de druk op nummer twee Feyenoord verder op te voeren. De ploeg van Oosting heeft nu vijf van de negen uitwedstrijden in dit seizoen niet gewonnen. Voor NEC betekent de zege een vervolg van de sterke serie waar de ploeg mee bezig is: de Nijmegenaren staan nu zesde in de Eredivisie, al kunnen zij zondag weer ingehaald worden door Sparta Rotterdam of Go Ahead Eagles, die tegen elkaar spelen.