Feyenoord geeft zeker lijkende overwinning uit handen tegen NEC

Feyenoord heeft zich zondag bij de herstart van de competitie in de vingers gesneden. De ploeg van trainer Arne Slot gaf in eigen huis een voorsprong uit handen en speelde zo gelijk tegen NEC. Hierdoor heeft koploper PSV nu liefst twaalf punten meer dan Feyenoord.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
N.E.C.
N.E.C.

Arne Slot vertelde vrijdag tijdens zijn vooruitblikkende persconferentie nog dat hij NEC zag als een geduchte tegenstander. 'Als wij of onze concurrenten tegen NEC spelen, denk ik altijd: daar moet eerst maar van gewonnen worden.' In het recente verleden maakten de Nijmegenaren het Feyenoord ook lastig in De Kuip, maar daar leek zondag weinig sprake van. De thuisploeg nam al vroeg het initiatief en opende via Javairô Dilrosun de score. Op aangeven van Calvin Stengs knalde de aanvaller de bal in de verre hoek achter Jasper Cillessen.

Ook na de 1-0 had Feyenoord weinig te duchten van NEC. De ploeg van Slot profiteerde even later van een overtalsituatie en kwam op 2-0. Daaraan vooraf ging een wat ongelukkige botsing tussen Bart van Rooij en Quilindschy Hartman. Van Rooij leek daar weinig aan te kunnen doen, maar kreeg wel geel van scheidsrechter Sander van der Eijk. De rechtsback van NEC had last van zijn hoofd en kon niet verder. Voordat vervanger Sai van Wermeskerken in de ploeg kon komen, zorgde Santiago Giménez voor de 2-0.

Giménez
De Mexicaanse spits maakte zijn negentiende goal van het seizoen en ging zo Vangelis Pavlidis van AZ voorbij op de topscorerslijst. De aanval begon bij Dilrosun, die Mats Wieffer wegstak met een goede pass. Wieffer bediende Giménez, die wegdraaide en raak schoot. De 3-0 bleef NEC daarna bespaard, mede doordat Jasper Cillessen een redding in huis had op een laag schot van Quinten Timber.

De bezoekers hadden met een 2-0 ruststand nog van geluk mogen spreken, want NEC creëerde heel weinig in De Kuip en had zelfs moeite om de bal in de ploeg te houden. Toch scoorden de gasten op slag van rust nog, waardoor de spanning terugkwam. Rober González legde aan voor een vrije trap. Koki Ogawa kopte de bal terug en Dirk Proper werkte de bal bij de tweede paal binnen: 2-1.

Gelijkmaker
Zo was er bij het begin van de tweede helft nog weinig aan de hand voor Feyenoord, dat een prima eerste helft speelde en veel beter was dan NEC. Maar wat niemand na een minuut of veertig voor mogelijk hield, gebeurde toch: NEC kwam op gelijke hoogte. Clubtopscorer Magnus Mattsson zag na rust de ruimte en haalde hard uit. Keeper Justin Bijlow verkeek zich op het schot waar een stuit in zat en greep mis. Zo kwam NEC op 2-2.

Feyenoord moest weer opnieuw beginnen en deed dat met een dubbele wissel. Slot bracht Leo Sauer en Bart Nieuwkoop in de ploeg voor Igor Paixão en Gernot Trauner. Met het tweetal erbij werd de thuisploeg wel een paar keer dreigend, maar echt grote kansen waren er niet voor Feyenoord. Slot bracht later ook nog Ondrej Lingr voor Dilrosun in de hoop dat er iets zou gebeuren op het veld. Echt veel leverde dat niet op en zo hield NEC stand. Het eindigde in 2-2 in De Kuip.