Feyenoord kan Ajax genadeklap toedienen in titelrace

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Zondagmiddag om 14.30 uur is het tijd voor De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord.

Feyenoord kan Ajax genadeklap toedienen in titelrace
Speelronde: 28
Aftrap: zondag 2 april, 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

• Ajax ging met een beroerd gevoel de interlandperiode in. Door het 1-1 gelijkspel bij Excelsior zagen de Amsterdammers de achterstand op koploper Feyenoord toenemen tot zes punten. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won na de winterstop negen keer in de Eredivisie en ging alleen onderuit tegen Sparta Rotterdam.

• Ajax - Feyenoord is een affiche dat nooit ontbrak in het speelschema van de Eredivisie. De Amsterdammers fungeren voor de 61ste keer als gastheer van de Rotterdammers en sleepten tot nu toe 33 zeges in de wacht. Zestien keer bleef een winnaar uit en elf keer ging Feyenoord aan de haal met de drie (of vroeger twee) punten.

• De laatste keer dat Feyenoord een uitduel met Ajax in de Eredivisie in winst omzette was op 28 augustus 2005. Salomon Kalou en Dirk Kuijt verzorgden de productie voor de bezoekers en de latere Feyenoorder Angelos Charisteas was trefzeker voor Ajax.

• Ajax koesterde als enige van de Eredivisie-clubs in elke thuiswedstrijd een voorsprong. De Amsterdammers werkten tot nu toe dertien duels in de Amsterdam Arena af.

In De Kuip eindigde Feyenoord-Ajax eerder dit seizoen in 1-1.
In De Kuip eindigde Feyenoord-Ajax eerder dit seizoen in 1-1.

• De laatste keer dat Ajax in eigen huis verloor van de koploper was op 30 januari 2008. Destijds toonde PSV zich met 0-2 te sterk in een inhaalduel. Sindsdien zijn de Amsterdammers liefst acht Eredivisie-thuisduels ongeslagen met de lijstaanvoerder (vier zeges en vier remises).

• Feyenoord bezit na 27 speelrondes liefst 69 punten, het hoogste aantal in de clubhistorie. Tijdens het seizoen waarin de laatste landstitel werd veroverd – 1998/99 – stond de teller op 67 punten.

• Dit seizoen voert Feyenoord al 232 dagen de Eredivisie-ranglijst aan. Alleen in het seizoen 1998/99 prijkten de Rotterdammers langer aan kop, namelijk 250 dagen.

• Karim El Ahmadi speelde in zijn loopbaan elf Klassiekers in de Eredivisie, zonder er ook maar één te winnen (vijf remises, zes nederlagen). Geen enkele speler werkte meer Klassiekers af zonder zege.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.