Paris Saint-Germain is vrijdagavond met de nodige moeite zonder puntenverlies gebleven in de Ligue 1. In de topper tegen het zo stugge Lille vond de lijstaanvoerder pas laat een opening, met dank aan Kylian Mbappé.

PSG
2 - 1
Lille
Lille

In Parijs was er de hoop dat er niet te diep in de reserves getast moest worden een halve week voor de zo belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Napoli. Thomas Tuchel liet met zijn opstelling echter al blijken Lille uiterst serieus te nemen. Terecht ook, want de kampioen van 2011 stond na elf speelronden verrassend tweede en maakte in de eerste fase van het seizoen met name defensief indruk. Mbappé en Neymar moesten daarom gewoon starten. Edinson Cavani ontbrak vanwege een blessure en Ángel Di María speelde als derde aanvaller zijn honderdste competitiewedstrijd voor PSG.

Het jubileumduel van Di María, die deze week ook zijn contract verlengde, verliep lange tijd stroef voor de Franse kampioen. Er waren in de eerste helft wel kansen voor Mbappé en Neymar. De Braziliaan dwong doelman Mike Maignan tot een goede redding bij een vrije trap en had verder ook wat pech bij gevaarlijke situaties.

Na een eerste helft met ook wat kansen voor Lille nam de druk direct na rust alleen maar toe. PSG draaide de duimschroeven aan en de bezoekers kwamen niet meer tot doelpogingen. Door het eenzijdige spelbeeld was het wachten op de 1-0 en die kwam er in de zeventigste minuut. Neymar stuurde Mbappé met een steekpass de diepte in en de WK-winnaar klopte Maignan van buiten het strafschopgebied met een geplaatst schot in de rechterhoek (foto). Voor Mbappé was het al zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen, in zijn achtste duel. Vorige week brak de negentienjarige aanvaller als invaller nog de wedstrijd open op bezoek bij Olympique Marseille.

PSG had het tegen Lille na de bevrijdende goal van Mbappé veel makkelijker en de als spits spelende jongeling was vervolgens ook betrokken bij het tweede doelpunt. Neymar zocht de combinatie met Mbappé en rondde zelf af met een schot in de korte hoek: 2-0.

Lille deed in de extra tijd nog wel wat terug. Nicolas Pépé maakte zijn achtste competitiegoal van het seizoen door een strafschop te benutten, maar verder dan die aansluitingstreffer kwam de underdog niet meer. PSG heeft door de zege nu na twaalf speelronden al een voorsprong van elf punten op nummer twee Lille. De twaalfde zege op rij betekende bovendien een record. Nooit eerder is een ploeg in een van de vijf grootste competities van Europa zo sterk gestart, berekende Opta Sports.