Feestmiddag Newcastle dankzij Wilson, Conte ontsnapt en kopstoot Diego Costa

Newcastle United blijft uitstekend presteren in de Premier League. Zaterdag was Aston Villa geen partij. Tottenham Hotspur leek op een pijnlijke nederlaag af te stevenen, maar de Londenaren vochten zich terug. De zo veelbesproken manager Antonio Conte kon uiteindelijk zelfs nog juichen.

Newcastle United
4 - 0
Aston Villa
Aston Villa

Het Newcastle United van uitblinker Sven Botman is de laatste weken niet te stoppen. Zaterdag werden er opnieuw uitstekende zaken gedaan. Onder toeziend oog van de Engelse bondscoach Gareth Southgate bleven The Magpies voor de achtste opeenvolgende competitiewedstrijd ongeslagen (vijf zeges, drie remises). Dat kwam omdat op slag van rust werd toegeslagen. In de zesde minuut van de blessuretijd benutte Callum Wilson een penalty, na hands van Ashley Young. Even leek het in de tiende minuut van de blessuretijd zelfs nog 2-0 te worden, maar de treffer van Joe Willock werd afgekeurd. Er werd zolang doorgespeeld omdat Villa-doelman Emiliano Martínez met een hoofdblessure behandeld moest worden. Hij verliet uiteindelijk nog voor de 1-0 het veld.

Na rust maakte Newcastle aan alle twijfel een einde en werd het een heerlijke middag voor de thuisfans. Wilson toonde zich aan Southgate door op aangeven van Kieran Trippier ook de 2-0 voor zijn rekening te nemen. Het feest was compleet toen Joelinton de 3-0 maakte uit een rebound na een schot van – alweer – Wilson. De kers op de taart kwam van Miguel Almirón. Met opnieuw een fraaie treffer, zijn handelsmerk van de laatste weken, zorgde hij voor de eindstand en al zijn zevende competitiegoal.

Door de ruime zege is Newcastle inmiddels stevig genesteld in de topvier. Unai Emery, die vanaf dinsdag officieel interim-coach Aaron Danks zal aflossen, wacht een flinke klus. The Villans bezetten de vijftiende plek.

AFC Bournemouth
2 - 3
Tottenham Hotspur

Enkele dagen na de krankzinnige apotheose in het Champions League-duel met Sporting Portugal (1-1) heeft Tottenham Hotspur veerkracht getoond. Midweeks werd een late afgekeurde treffer door de Londenaren slecht ontvangen. De boze Conte kreeg een rode kaart, terwijl Eric Dier de Nederlandse arbiter Danny Makkelie woedend om uitleg vroeg. Hoewel de hoofdrolspelers bij de Spurs hoog in de emotie zaten, moest men zich gewoon bij een teleurstelling neerleggen.

Zaterdag stond er gewoon weer een belangrijke wedstrijd in de competitie te wachten. Na twee nederlagen in de Premier League op rij, tegen Manchester United en Newcastle United, kon Conte zich eigenlijk geen puntenverlies permitteren. Het gat met koploper Manchester City was al gegroeid tot zes punten, terwijl Arsenal het verschil met een wedstrijd tegoed nog tot acht punten kon vergroten. Met succesduo Harry Kane en Heung-min Son in de basiself moest bij Bournemouth dan ook gewonnen worden.

Toch leek het weer helemaal mis te gaan voor Tottenham. In het Vitality Stadium was het na het eerste fluitsignaal van arbiter Anthony Taylor vooral de thuisploeg die gevaarlijk werd. Oud-Feyenoorder Marcos Senesi leek ondertussen het aanvalsduo van Spurs in de tang te hebben. Het leverde dan ook een verdiende voorsprong op. Kieffer Moore was het eindstation van een vlijmscherpe counter: 1-0.

Vlak na rust leek het allemaal nog erger te worden. Weer was het Moore, dit keer met het hoofd, die de achterhoede van Spurs het nakijken gaf. En dus leek de crisis compleet te worden, maar Ryan Sessegnon schoot de aansluitingstreffer snel tegen de touwen. Reden voor Conte om te wisselen. Onder andere Lucas Moura en Ivan Perisic moesten Spurs een aanvallende impuls geven.

Dat lukte, maar het was geen aanvaller die de muur van Bournemouth kon breken. Verdediger Ben Davies kopte een kwartier voor tijd uit een hoekschop namelijk de gelijkmaker binnen. Een slotoffensief volgde en op wilskracht forceerde Spurs dan ook de beslissing. Het was Rodrigo Betancur die opnieuw uit een hoekschop en in de tweede minuut van de blessuretijd genadeloos toesloeg. Het zorgde voor grote ontlading bij Conte en zijn ploeg, die eindelijk weer eens wonnen.

Brentford
Brentford
1 - 1
Wolverhampton Wanderers

Wolverhampton Wanderers heeft al het hele seizoen problemen om te scoren. Dat bleek ook zaterdag weer. De thuisploeg ging op zoek naar (pas) het zesde competitiedoelpunt van het seizoen, maar die treffer kwam er voor rust niet. Brentford, dat de voorgaande twee Premier League-optredens ook niet scoorde, zette daar maar weinig tegenover.

Na rust scoorden beide ploeg wél. Ben Mee opende op fraaie wijze met een acrobatische volley de score voor de thuisploeg, maar kon niet lang genieten van die treffer. Rúben Neves krulde de bal twee minuten later in het doel: 1-1. Daar bleef het uiteindelijk bij, al haalde Diego Costa het einde van de wedstrijd niet. De man die voor de goals moet zorgen kreeg op advies van de VAR een directe rode kaart, voor een kopstoot. Het maakt de problemen van Wolves alleen maar groter.

Crystal Palace
1 - 0
Southampton
Southampton

Southampton hield vorig weekend koploper Arsenal nog knap van winst af, maar had het op bezoek bij de ploeg van manager Patrick Vieira lastig. Ché Adams raakte met zijn inzet nog wel de paal, maar moest vervolgens toezien hoe Odsonne Edouard de score opende. Kort nadat een goal van de Palace-spits werd afgekeurd omdat Michael Olise buitenspel had gestaan, rondde hij van dichtbij af: 1-0. Na rust probeerde Southampton het wel en kregen de gasten ook kansen, maar werd er niet meer gescoord. Jairo Riedewald viel in de slotfase nog in bij de thuisploeg.

Zaterdag groeide voor Graham Potter ook uit tot een pijnlijke middag.