FC Twente verrast pover AZ: Brenet bekroont opvallende entree in Enschede

FC Twente heeft AZ zondag een verrassende nederlaag toegediend. Joshua Brenet drukte opnieuw zijn stempel op het spel van De Tukkers, die op de ranglijst in punten gelijk komen met de ploeg van Pascal Jansen.

AZ
AZ
0 - 1
FC Twente
FC Twente

Bij AZ begon een vertrouwde naam in de basis. Jordy Clasie ontbrak donderdag tegen Bodø/Glimt vanwege ziekte en begon tegen FC Twente op de bank, waardoor er een plekje vrijkwam voor Koopmeiners. Niet Teun, die vorige zomer naar Atalanta Bergamo vertrok, maar zijn jongere broer Peer. Voor de jongste Koopmeiners-telg was het zijn basisdebuut voor AZ. Ron Jans had bij FC Twente geen verrassingen in petto en koos voor dezelfde elf namen als vorige week tegen SC Cambuur.

Dat bleek een goede methode om het AZ in eigen huis lastig te maken. De Alkmaarders hadden in de openingsfase veel moeite met de rol van Brenet, die zich opnieuw offensief liet gelden. Onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal dacht Twente zich na een half uur te belonen. Op aangeven van Michel Vlap prikte Daan Rots raak, maar de aanvaller stond hooguit een paar centimeter buitenspel.

De bezoekers mochten vervolgens niet klagen dat de rust zonder kleerscheuren werd gehaald. Niet zozeer vanwege het gevaar van AZ - de thuisploeg liet in de eerste helft geen enkel schot op doel noteren -, wel vanwege een spijkerharde tackle van Michal Sadílek. De Tsjechische middenvelder ging hard door op Tijjani Reijnders en mocht niet zeuren met een gele kaart.

Twente slaat toe
Bij AZ keerden Hakon Evjen en Vangelis Pavlidis na rust niet terug. De aanvallers bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Kamal Sowah en Zakaria Aboukhlal. Toch was het Twente dat na een uur de ban brak en verdiend op voorsprong kwam. Een uitstekende pass van Gijs Smal stelde de mee opgekomen Brenet in staat Peter Vindahl Jensen te passeren met een laag schot (0-1).

Door de openingstreffer leek AZ wakker te zijn geschud. Met Jordy Clasie en Aslak Fonn Witry voor Peer Koopmeiners en Yukinari Sugawara zette de thuisploeg een slotoffensief in. Dat leidde bijna tot de gelijkmaker, maar Robin Pröpper wierp zich dapper voor een poging van Dani de Wit. Toch lukte het de Alkmaarders niet om door te drukken. Sterker nog, Twente dook nog een aantal keer gevaarlijk op voor het doel van Vindahl Jensen.

In de slotfase maakte Kik Pierie nog zijn eerste minuten van het seizoen. De verdediger rekende af met een lange periode van blessureleed. Doelpunten vielen er niet meer in het Afas Stadion, wat betekent dat Twente net als AZ op 51 punten uit 26 wedstrijden komt. AZ beschikt over een beter doelsaldo en blijft vierde, Twente staat een plaats lager. Voor de thuisploeg was het de eerste competitienederlaag in eigen huis sinds 11 september, toen PSV met 0-3 te sterk was.