Enorme stunt Servië: Portugal geeft WK-ticket uit handen

Servië heeft zondag voor een stunt gezorgd in de WK-kwalificatiereeks. Het land won door een late goal van Aleksandar Mitrovic van Portugal en plaatste zich zo als winnaar van Groep A voor het WK van volgend jaar in Qatar.

Portugal
Portugal
1 - 2
Servië
Servië

Portugal - Servië was een rechtstreeks duel om de groepswinst en de thuisploeg kende een beduidend betere start dan Servië. De Portugezen hadden aan een punt genoeg, maar gingen vol voor de winst. De formatie van bondscoach Fernando Santos, zonder Bruno Fernandes in de basis, klapte er vanaf het begin op. Dat bleek al na twee minuten, toen Nemanja Gudelj met de bal aan zijn voet een ploeggenoot zocht om aan te spelen. De voormalig speler van Ajax, AZ en NAC Breda liet zich vervolgens van de bal zetten door Bernardo Silva, waarna Sanches op het doel af ging en scoorde: 1-0.

Volgens Gudelj werd er een overtreding op hem gemaakt, maar daar was volgens scheidsrechter Daniele Orsato geen sprake van. Bondscoach Dragan Stojkovic van Servië kreeg een gele kaart vanwege zijn boosheid over het goedkeuren van het doelpunt. De bezoekers, met Dusan Tadic als aanvoerder op het veld, beten daarna van zich af. Servië was dreigend en maakte na ruim een half uur gelijk. Een schot van Tadic van net buiten het strafschopgebied werd licht getoucheerd en belandde via een grabbelende doelman Rui Patrício in het doel.

Het Portugal van Cristiano Ronaldo kreeg de wedstrijd daarna niet onder controle en zag Dusan Vlahovic de bal vlak voor rust zelfs tegen de touwen werken. De goal ging echter niet door omdat Vlahovic overduidelijke buitenspel stond. Na rust liet Portugal weer eens van zich horen via Sanches, die tijdens een solo op het doel af ging en de Servische defensie te slim af was. Met kunst en vliegwerk hielden de bezoekers de middenvelder van Lille van scoren af.

Het was een van de weinige momenten waarop Portugal dreigend was in de tweede helft. Gaandeweg klopte Servië steeds meer op de deur. De bezoekers moesten dan ook, terwijl een punt zou volstaan voor Portugal. Uiteindelijk viel de 1-2 van Servië ver in de slotfase alsnog en was de stunt van de bezoekers compleet. Tadic gaf de bal voor en Mitrovic kopte bij de tweede paal raak: 1-2. Portugal moet zich via de play-offs zien te plaatsen voor het WK.