Engeland stuurt aartsrivaal Duitsland naar huis en droomt verder

Reacties

Engeland heeft zich dinsdagavond ten koste van aartsrivaal Duitsland gevoegd bij de laatste acht op het EK. De kraker, die onder leiding stond van Danny Makkelie, werd beslist door Raheem Sterling en Harry Kane.

Engeland stuurt aartsrivaal Duitsland naar huis en droomt verder
© Pro Shots
Engeland
Engeland
2 - 0
Duitsland
Duitsland

1966, 1996 en 2010: zomaar wat jaartallen van iconische edities van Engeland - Duitsland. Na de spektakelstukken van maandagavond - liefst veertien goals vielen er in totaal - was het de vraag of er een nieuwe EK-klassieker zou volgen.

Onder toeziend oog van veertigduizend fans, die voor een ambiance zorgden die paste bij dit affiche, begonnen beide ploegen voorzichtig. De eerste speldenprikjes waren voor Duitsland, maar daarna nam Engeland langzaam maar zeker het initiatief over. Het leverde mogelijkheden op voor Sterling en Harry Maguire. De aanvaller zag zijn schot van afstand worden gekeerd door Manuel Neuer, waarna de verdediger niet veel later een kopbal niet genoeg richting mee kon geven.

Bij het scheiden van de markt voor rust was de grootste kans voor Kane, nadat Sterling de bal op een presenteerblaadje kreeg aangeboden van de Duitse defensie. Uiteindelijk belandde het speeltuig bij de aanvoerder, die de bal niet kon controleren, waarna Mats Hummels op tijd ingreep. Het was na een periode waarin Duitsland het meeste gevaar had gesticht, met onder meer een mogelijkheid voor Timo Werner, wiens schot werd gekeerd door Jordan Pickford.

De kans van Harry Kane vlak voor rust. Een briljante ingreep van Mats Hummels.
© ProShots
De kans van Harry Kane vlak voor rust. Een briljante ingreep van Mats Hummels.

Diezelfde Pickford redde vlak na de hervatting knap op een pegel van Kai Havertz. Het bleek niet het startsein voor een spetterend vervolg. Zowel Engeland als Duitsland opereerde zeer voorzichtig, in de wetenschap dat één fout een EK-exit zou kunnen betekenen.

De treffer van Sterling die Wembley in vuur en vlam zette kwam eigenlijk uit het niets. Na een fraaie aanval met hoofdrollen voor Jack Grealish (die vlak daarvoor was ingevallen) en Luke Shaw sloeg de speler van Manchester City toe. Het betekende zijn derde treffer dit toernooi, waarmee hij tot op dat moment de volledige Engelse EK-productie had verzorgd.

Door balverlies leek Sterling al snel de Duitse gelijkmaker in te leiden, ware het niet dat Thomas Müller faalde in de afronding. De routinier mocht zomaar alleen sprinten richting het doel van Pickford, maar schoot naast. Vlak daarna volgde de Duitse knock-out, uitgedeeld door de dit toernooi zo ongelukkig spelende Kane. De WK 2018-topscorer scoorde van dichtbij met een kopbal, waarmee hij zorgde voor een ongekend volksfeest op Wembley.

Engeland stuit in de kwartfinale op Zweden of Oekraïne, voor Duitsland zit het EK er al op. Het betekent een roemloos afscheid voor Joachim Löw.

Makkelie
Makkelie hoefde relatief weinig in te grijpen voor een clash van deze proporties. Een veelbesproken moment voor rust was een harde charge van Kalvin Phillips op Toni Kroos, die met geel werd bestraft. Na de Duitse uitschakeling zal dit moment mogelijk nog worden nabesproken in de Duitse televisiestudio's.

De beoordelingen van Engeland - Duitsland:

Engeland
Jordan Pickford 8
Kyle Walker 7
Harry Maguire 7
John Stones 6,5
Kieran Trippier 6,5
Kalvin Phillips 6,5
Declan Rice 7
(88. Jordan Henderson) -
Luke Shaw 7
Bukayo Saka 6,5
(69. Jack Grealish) -
Harry Kane 6
Raheem Sterling 8
Bondscoach: Gareth Southgate 6,5
Duitsland
Manuel Neuer 6
Matthias Ginter 5,5
(88. Emre Can) -
Mats Hummels 6,5
Antonio Rüdiger 6
Leon Goretzka 6
Toni Kroos 6,5
Joshua Kimmich 5,5
Robin Gosens 5,5
(88. Leroy Sané) -
Kai Havertz 5,5
Thomas Müller 5
(90. Jamal Musiala) -
Timo Werner 5
(68. Serge Gnabry) -
Bondscoach: Joachim Löw 5
Scheidsrechter: Danny Makkelie 6,5
Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.