Engeland gaat voor primeur, het '1992-gevoel' bij Denemarken

Reacties

Nog slechts drie landen maken kans op de Europese titel. Woensdagavond kijken de spelers van Engeland en Denemarken elkaar in de ogen tijdens de tweede halve eindstrijd. In onze talkshow VI EK Live blikken we vanaf 10.00 uur uitgebreid vooruit. Uiteraard staan we ook stil bij de eerste halve finale tussen Spanje en Italië.

Engeland gaat voor primeur, het '1992-gevoel' bij Denemarken

Als enige van de halvefinalisten legde Engeland nog nooit beslag op de Europese titel. The Three Lions stonden zelfs nog nooit in de finale. Komt daar dit toernooi verandering in? Het thuisvoordeel moet daarbij een handje helpen. De Denen hopen 29 jaar na de triomf in Zweden opnieuw te stunten op het Europese podium.

We bespreken de clash op Wembley met hoofdredacteur Pieter Zwart en buitenlandsvoetbalexpert Süleyman Özturk. Tevens blikken we met het duo terug op de eerste halve eindstrijd tussen Spanje en Italië.

Na woensdag zijn er nog drie uitzendingen van VI EK Live. Donderdag schuiven Dick Advocaat en Cor Pot aan, afgelopen seizoen de hoofdtrainer en assistent-trainer bij Feyenoord. Zondag en maandag bespreken we uitvoerig de finale, in respectievelijk voorbeschouwende en terugblikkende zin. Op maandag blikken we tevens terug op het hele EK.

VI EK Live wordt vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE WOENSDAG 7 JULI

Engeland
Engeland
nv
2 - 1
Denemarken
Denemarken

It's coming home! Of niet? 55 jaar na dato kan Engeland zich weer eens plaatsen voor de finale van een eindronde. De wereldkampioen van 1966 stuit op Denemarken in de halve eindstrijd op Wembley. Engeland blonk in de groepsfase uit met zijn sterke defensie en in de knock-outfase is ook Harry Kane opgestaan.

• Denemarken schrijft natuurlijk zijn eigen sprookje op dit EK, een kleine dertig jaar na de sensatie van 1992. Bij die triomf stond Peter Schmeichel onder de lat, nu verdedigt Kasper Schmeichel het doel. De Schmeichels kunnen het eerste vader/zoon-koppel worden dat zegeviert op het EK. Nog een opmerkelijke overeenkomst: ook in 1992 won Denemarken niet in zijn eerste twee duels op de eindronde.

• Om te stunten op Wembley zal Denemarken echter een bres moeten slaan in de defensie van Engeland, dat dit toernooi nog geen enkele keer een treffer hoefde te incasseren. Europees kampioen worden met louter clean sheets zou een unicum zijn.

• Engeland is echter gewaarschuwd, want bij de laatste ontmoeting zegevierde Denemarken. Dat was in oktober 2020 in Nations League-verband. Christian Eriksen zorgde toen voor de beslissing door een strafschop te benutten. 'We dragen hem met ons mee naar Wembley', zei bondscoach Kasper Hjulmand al over de speler met wie het gelukkig weer beter gaat.

• De wedstrijd wordt geleid door Danny Makkelie, die al zijn vierde wedstrijd fluit op dit EK. Ook in de achtste finale fungeerde hij als arbiter van een duel van Engeland, de clash tegen Duitsland (2-0).

PRO-tip

Voor Engeland is het spelen op de nul heilig dit EK. De laatste eindwinnaars kregen namelijk nauwelijks goals om de oren. Hoe Gareth Southgate deze wetenschap heeft vertaald in zijn speelwijze:

Bekijk hieronder de meest recente uitzending terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Engeland
Meer over Engeland
Meer Denemarken
Meer over Denemarken
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.