Eigenaar GelreDome adviseert Vitesse-top om op te stappen

Reacties

GelreDome-eigenaar Michael van de Kuit vindt dat de directeur en voorzitter van Vitesse hun conclusies moeten verbinden aan het verlies in de rechtbank. ‘Mijn advies is om op te stappen en plaats te maken voor een zakelijk bestuur', zegt hij.

Eigenaar GelreDome adviseert Vitesse-top om op te stappen
© Pro Shots

Dinsdag wees de kort gedingrechter de claims van Vitesse af. De Arnhemmers hebben voor volgend seizoen nog geen huurcontract en eisten dat ze in elk geval voorlopig nog gebruik kunnen maken van GelreDome. Uiterlijk woensdag had de club bij de KNVB moeten aantonen dat voor 2023/24 een stadion is geregeld.

De Arnhemmers zijn met GelreDome al jaren in een strijd verwikkeld over de huurafspraken. In 2018 zegde Vitesse het tot 2023 doorlopende huurcontract op, om te voorkomen dat dit automatisch verlengd zou worden tot 2043.

Vitesse is ontevreden over de huurprijs (momenteel 2,15 miljoen euro) en de beperkte exploitatiemogelijkheden. De clubleiding denkt ook zonder contract sterk te staan, omdat bij de bouw van GelreDome, in de jaren negentig, een eeuwigdurend speelrecht is toegezegd door de gemeente.

Investeerder Van de Kuit, sinds 2018 eigenaar van GelreDome, bestrijdt het bestaan van een speelrecht. Over dit onderwerp is al lange tijd een bodemprocedure gaande. De uitspraak valt niet op korte termijn te verwachten. In het kort geding wilde Vitesse afdwingen dat het zou kunnen blijven voetballen in GelreDome, tot de uitspraak over het speelrecht er is.

© Pro Shots

In de loop der jaren is de relatie tussen Vitesse en GelreDome tot een dieptepunt gedaald. Van de Kuit noemde de huuropzegging eerder een 'kamikazeactie', die louter was bedoeld als drukmiddel om de prijs naar beneden te krijgen. Voormalig algemeen directeur Joost de Wit is verantwoordelijk voor het opzeggen van het huurcontract. Zijn opvolger, Pascal van Wijk, was destijds de financieel directeur. Van de Kuit ziet niet gebeuren dat hij met Van Wijk en Vitesse-voorzitter Henk Parren nog tot een oplossing komt. Van de Kuit: 'Na dit zoveelste verlies voor Vitesse, dat al deze problemen door de huur op te zeggen zelf over zich heeft afgeroepen, lijkt het mij beter als Van Wijk en Parren hun conclusies trekken.'

Vorige week brachten beide partijen uitgebreide, volstrekt tegenstrijdige berichten naar buiten over de onderhandelingen. Volgens Van de Kuit hebben sinds het kort geding, op 10 februari, alleen advocaten met elkaar gesproken en krijgt hij zelf geen contact met de bestuurders van de club. ‘Het is steeds muisstil. Een zakelijk bestuur dat los van alle emoties naar de zaak kan kijken, kan de juiste stappen zetten in de stadiondiscussie en ook in het verkoopproces van de club, dat eveneens is vastgelopen. Zo kan er weer rust worden gebracht bij Vitesse en kan de focus terug naar het veld.'

Vitesse laat desgevraagd weten het te laten bij het statement van gisteren, toen de club meldde vervolgstappen te overwegen. De rechter komt pas over twee weken met een uitgebreide motivatie. Naar aanleiding daarvan besluit de club of er hoger beroep wordt aangetekend. Ook stelde Vitesse te hopen dat de gesprekken met de stadioneigenaar op korte termijn een vervolg krijgen.

De KNVB-licentiecommissie zal naar verwachting een sanctie opleggen aan Vitesse, nu de deadline niet is gehaald. Uiteraard moet daarbij niet direct gedacht worden aan intrekking van de licentie. De licentiecommissie heeft een waaier aan lichtere straffen waaruit gekozen kan worden, zoals een publieke waarschuwing en geldboetes.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.