Eerste goal Lammers verliest glans door droomdebuut Joosten

SC Heerenveen heeft verzuimd de tweede competitiezege te boeken. Na het eerste doelpunt van Sam Lammers liet de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink na VVV-Venlo op grotere achterstand te zetten. Patrick Joosten bezorgde zijn nieuwe werkgever daardoor nog een punt in zijn eerste Eredivisie-duel in anderhalf jaar.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 1
sc Heerenveen

Lammers had in zijn eerste drie duels voor Heerenveen nog niet gescoord, maar had zaterdag maar een klein gaatje nodig om de trekker over te halen. De van PSV gehuurde spits nam een lange bal van Daniel Høegh knap aan, draaide weg en schoot met links loepzuiver raak in de verre hoek buiten het bereik van VVV-doelman Lars Unnerstall.

De Duitse goalie, eveneens van PSV gehuurd, had verder nauwelijks iets te doen in de uitermate tamme eerste helft. VVV liet daarin nogmaals zien moeite te hebben met het winnen van duels in eigen huis – de laatste thuiszege in de Eredivisie dateert van 4 februari (1-0 tegen Feyenoord) – en vond maar mondjesmaat de weg naar het doel van Heerenveen.

Waar Warner Hahn vorige week tegen zijn oude club Feyenoord (3-5) nog een drukke middag had, zag hij nu dat de toch al spaarzame pogingen van VVV precisie misten. Dichterbij dan een schot van Johnatan Opoku in het zijnet kwam de ploeg van Maurice Steijn niet. De trainer besloot daarom al in de rust om de van FC Utrecht gehuurde Joosten in te brengen.

Patrick Joosten scoorde meteen bij zijn eerste Eredivisie-wedstrijd sinds 18 februari 2017 (FC Utrecht - PEC Zwolle).

Uitgerekend de van een zware knieblessure herstelde Joosten zorgde bij zijn rentree in de Eredivisie voor de gelijkmaker. Nadat VVV daar al het halve tweede bedrijf vergeefs naar op zoek was geweest, viel de bal in de 69ste minuut voor de voeten van de 22-jarige aanvaller. Dat zijn inzet in het doel verdween, mocht Hahn zich aanrekenen: de bal ging door de benen van de doelman.

Heerenveen had het aan zichzelf te danken dat VVV zich nog terugknokte in de wedstrijd. De Friezen verzuimden na rust enkele veelbelovende situaties uit te spelen via met name Michel Vlap en Arber Zeneli. Nu moesten ze nog vrezen dat het Venlose slotoffensief de tweede nederlaag op rij zou opleveren. Hahn en zijn verdedigers lagen echter goed in de weg bij een driedubbele kans voor VVV.

Omdat Unnerstall in de, in tegenstelling tot de rest van het duel, vermakelijke slotfase aan de andere kant een uitstekende save in huis had na een schot van Kik Pierie, bleef het bij 1-1 in De Koel. Zowel VVV als Heerenveen, waar de op Deadline Day van Vitesse overgekomen Mitchell van Bergen nog debuteerde als invaller, gaat daardoor de interlandperiode in met vijf punten.