Dubbelslag FC Volendam: winst in topper én periodetitel

Het is feest in Volendam. Niet alleen behaalde FC Volendam de periodewinst ook liep het in de stand voor de titel in de Jupiler League weg bij Helmond Sport, Sparta Rotterdam en MVV Maastricht. Bij FC Eindhoven hadden ook de nodige zeldzame gebeurtenissen plaats.

FC Volendam – Helmond Sport 3-0Voor aanvang wist trainer Hans de Koning, die tegen zijn ex-werkgever aantrad, dat een zege zou volstaan voor het binnenhalen van de vierde periode. Ook zou dan de naaste rivaal in de titelrace op drie punten achterstand gezet worden.

In de eerste helft werd duidelijk dat die opdracht goed was overgekomen. Volendam overklaste de rivaal en kwam via Brandley Kuwas op voorsprong. Hij dribbelde naar binnen en schoot de bal in de korte hoek.

Na de onderbreking maakte Jack Tuyp met zijn 27ste seizoentreffer het feestje compleet. De vertrekkende spits nam met de 2-0 het laatste beetje spanning weg. Michiel Kramer zorgde ook nog voor 3-0.

Door de overwinning heeft Volendam als koploper, met nog drie duels te gaan, drie punten voorsprong op Helmond. Die ploeg is nog wel tweede, maar heeft een duel meer afgewerkt. Sparta verzuimde Helmond Sport te passeren en heeft een punt minder, terwijl MVV door de verliespartij vijfde blijft.

Sparta Rotterdam – Fortuna Sittard 0-0De eerste wedstrijd van Henk ten Cate als trainer van Sparta eindigde in een deceptie. Op het eigen Kasteel werd niet gewonnen van Fortuna Sittard. Zodoende heeft Sparta nu al vier punten achterstand op lijstaanvoerder Volendam.

Tot overmaat van ramp beëindigde Sparta het treffen met tien man. Henk Dijkhuizen kreeg na een klein uur een directe rode kaart. Na de daaruit volgende strafschop volgde Rotterdamse opluchting, Prince Rajcomar miste vanaf elf meter. Mede door die misser bleef het bij 0-0.

MVV Maastricht – FC Dordrecht 2-5MVV lijkt de titel definitief uit het hoofd te kunnen zetten. De achterstand op FC Volendam is vanavond opgelopen tot acht punten. Binnen 23 minuten stond Dordrecht op 0-2 door een doelpunt van Jeffrey Rijsdijk en een goal van Adan Alisic.

Hoewel Antonio Stankov met de 1-2 nog even voor spanning zorgde, bleek de eigen goal van Cor Gillis de nekslag. Daarna scoorden beide ploegen nog eenmaal voordat Lars Veldwijk de eindstand op 2-5 bepaalde: Alisic namens Dordt en een eigen goal van Mawouna Amevor verzachtte de pijn voor MVV nog een klein beetje.

FC Eindhoven – FC Emmen 4-1Door een reeks van negen (!) nederlagen was FC Eindhoven de slechtst presterende ploeg van Europa. De dramatische reeks kende in Europa zijn weerga niet.

Des te verrassender was daarom dat in een tijdbestek van vier minuten Giancluca Maria liefst drie keer het net vond. Zijn heuse hattrick was de snelste in de laatste 25 jaar in de Eerste Divisie. Via Ruud ter Heide (Emmen) en Serhat Koç werd het uiteindelijk 4-1.

Overige uitslagFC Oss-Excelsior 2-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.