Averij voor MVV en Sparta, Volendam lachende derde

MVV Maastricht en Sparta Rotterdam verspeelden in de week, waar het voornamelijk over SC Veendam ging, dure punten. FC Volendam is met een overwinning op Fortuna Sittard de grote winnaar van deze ronde.

Eerder deze week dreigden de nodige verschuivingen in de stand vanwege het faillissement van SC Veendam. MVV leek daarbij het kind van de rekening te worden. Maandag vroeg de club uit het noorden faillissement aan, maar heeft een week de tijd om dat terug te draaien.

Mocht Veendam definitief failliet verklaard worden dan krijgen de Limburgers zes punten aftrek aangezien het beide wedstrijden won van Veendam. Sparta en FC Volendam raken drie punten kwijt, terwijl Helmond Sport geen punten in mindering oploopt.

Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam 3-2 Go Ahead Eagles heeft vrijdagavond verrassend gewonnen van koploper Sparta. In eigen huis was de ploeg van trainer Erik ten Hag uiteindelijk de sterkste in een doelpuntrijk duel. Matchwinner in De Adelaarshorst was Quincy Promes, die vanaf elf meter de eindstand bepaalde.

Het elftal van trainer Michel Vonk leed de tweede nederlaag op rij. Vorige week moest de koploper zijn meerdere erkennen in achtervolger MVV (1-0 verlies), terwijl het vrijdag in Deventer binnen drie minuten de wedstrijd uit handen gaf. Marnix Kolder en Eagles-clubtopscorer Xander Houtkoop zorgden in minuut dertig en 33 voor de doelpunten.

De Rotterdammers kwamen nog wel terug in de wedstrijd dankzij treffers van Sandro Calabro en Roald van Hout, maar zagen uiteindelijk Promes de beslissende treffer aantekenen. Sparta blijft in de stand met Veendam ondanks de nederlaag aan kop in de Jupiler League met 49 punten, een punt meer dan achtervolger FC Volendam. Go Ahead Eagles stijgt door de overwinning naar plaats vijf in de Jupiler League.

MVV Maastricht – De Graafschap 2-2MVV heeft zich goed herpakt in het competitieduel met De Graafschap. In Maastricht keek de ploeg van trainer Rene Trost na 49 minuten tegen een 0-2 achterstand, maar wist uiteindelijk toch een punt uit het vuur te slepen. Belangrijke man aan de zijde van MVV was Bryan Smeets (foto onder).

De twintigjarige middenvelder tekende in de 51ste en 52ste minuut de aansluitingstreffer en de gelijkmaker aan. Vlak daarvoor had Piotr Parzyszek de marge op twee gezet voor de bezoekers, terwijl MVV-verdediger Koen Daerden in de eerste helft met een eigen treffer voor de 0-1 ruststand had gezorgd.

MVV raakt door de nederlaag de tweede plaats kwijt aan FC Volendam (op basis van doelsaldo). MVV heeft net als Volendam en Helmond Sport 48 punten en bezet daarmee de derde plaats. De Graafschap staat na deze speelronde op de zesde plaats met 43 punten. FC Volendam – Fortuna Sittard 3-2FC Volendam heeft de derde overwinning op rij geboekt ten koste van Fortuna Sittard. In het Kras stadion in Volendam begonnen de bezoekers sterk aan het duel en keek de ploeg van trainer Hans de Koning al na acht minuten tegen een 0-1 achterstand aan door een treffer van Joeri Schroyen.

Vlak voor rust zorgde Michiel Kramer voor de gelijkmaker namens Volendam, terwijl topscorer Jack Tuyp (foto boven) met zijn 24ste treffer van deze voetbaljaargang zijn ploeg op voorsprong zette. Vlak voor tijd zette Kramer met zijn tweede treffer de marge op twee. De eindstand werd echter bepaald in blessuretijd toen Abdelaziz Khalouta de 3-2 aantekende.

Door de overwinning op Fortuna en het gelijkspel van MVV tegen De Graafschap stijgt Volendam naar plaats twee in de Jupiler League. De achterstand op koploper Sparta bedraagt slechts een punt.

Overige uitslagenExcelsior - FC Den Bosch 1-1Almere City FC - SC Cambuur 2-1FC Emmen - Telstar 1-1FC Dordrecht - FC Oss 0-1Helmond Sport - FC Eindhoven 2-1

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.