Sparta loopt uit op MVV, hattrick Tuyp bij FC Volendam

Sparta Rotterdam is door een 2-1 overwinning op De Graafschap uitgelopen op de directe concurrent MVV Maastricht. De Limburgers lieten in de strijd om het kampioenschap dure punten liggen in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen: 1-2. Jack Tuyp maakte namens FC Volendam een hattrick.

Sparta Rotterdam – De Graafschap 2-1Vier dagen na de 5-1 thuisnederlaag tegen FC Den Bosch kreeg koploper Sparta met De Graafschap de lijstaanvoerder van de derde periode op bezoek. Hoewel de Superboeren na de winterstop nog niet hadden verloren, bleek Sparta in eigen huis de sterkere ploeg.

Donovan Deekman bezorgde de Rotterdammers na 22 minuten een 1-0 voorsprong. Twaalf minuten voor tijd bracht Sandro Calabro de belangrijke overwinning definitief in veilige haven door een penalty achter doelman Joost Terol te schieten. Anco Jansen deed drie minuten voor tijd nog wat terug, maar het was te laat voor een punt.

Sparta blijft door de overwinning bovenaan staan in de Jupiler League. Omdat MVV in eigen huis bovendien verloor van Emmen, is de voorsprong op de Limburgers gegroeid tot vier punten. De wedstrijd betrof de eerste van de vierde periode, waardoor de nederlaag geen consequenties heeft voor De Graafschap in de strijd om de derde periodetitel.

MVV Maastricht – FC Emmen 1-2MVV Maastricht moest in eigen huis winnen van laagvlieger FC Emmen om in het spoor van Sparta te blijven, maar de ploeg van trainer René Trost slaagde daar niet in. De vroege treffer van Ruud ter Heide in de vijfde minuut bleek een voorbode van de Emmense zege.

Kjell Knops maakte acht minuten na rust nog wel gelijk namens de Maastrichtenaren, maar een treffer van Norair Mamedov in de 73ste minuut deed hen uiteindelijk de das om. MVV zag de achterstand op Sparta daardoor groeien tot vier punten.

SC Veendam – FC Volendam 0-4Vier dagen na de 6-1 overwinning tegen FC Dordrecht heeft FC Volendam ook op bezoek bij het weer in financiële nood verkerende SC Veendam uitgehaald. Jupiler League-topscorer Jack Tuyp was net als tegen Telstar met een hattrick de grote man aan de kant van de Volendammers. Ook middenvelder Levi Schwiebbe scoorde.

Door de overwinning nadert Volendam nummer drie Helmond Sport tot op één punt. De Brabanders speelden thuis gelijk tegen Excelsior. Tuyp verstevigde zijn koppositie op de topscorerslijst en heeft nu 23 treffers gemaakt. De Graafschap-aanvaller Jansen staat op zeventien.

Overige uitslagenHelmond Sport - Excelsior 1-1Telstar - Go Ahead Eagles 1-3FC Oss - FC Eindhoven 1-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.