Droom van de Comoren spat uiteen ondanks heroïsch optreden invalkeeper

Gastland Kameroen is na een zege op De Comoren doorgedrongen tot de kwartfinales in het toernooi om de Afrika Cup. Invalkeeper Chaker Aladhur hield zijn team, dat al vroeg met een man minder speelde, met meerdere knappe reddingen op de been.

© Imago
Kameroen
Kameroen
2 - 1
Comoren
Comoren

Doordat de Comoren de voorbije dagen te maken kreeg met twaalf positieve coronatests waren geen van alle keepers beschikbaar. Hierdoor was het land genoodzaakt om linksback Chaker Aladhur op doel te posteren. Van de personele problemen leek aanvoerder Nadjim Abdou zich na vijf minuten spelen weinig aan te trekken. De 37-jarige in Frankrijk geboren captain maakte een keiharde overtreding op Moumi Ngamaleu. Aanvankelijk wilde scheidsrechter Tessema Bamak dat het spel doorging, maar zijn VAR-assistenten riepen hem naar de monitor. Bamak zag hoe Abdou zijn schoen vol op de voet van Ngamaleu plantte en besloot tot het geven van een directe rode kaart.

Invalkeeper Aladhur hield zich in het eerste half uur staande. De gelegenheidsdoelman las het spel redelijk en voorkwam gevaar van het gastland. Na het passje van Vincent Aboubakar had Aladhur geen antwoord op de inzet van Karl Toko Ekambi. Zijn schot verdween geplaatst in de linkerbenedenhoek. Kort na de goal van Ekambi liet ook de Comoren zich zien voor het vijandelijke doel. Ahmed Mogni bezorgde Ajax-keeper André Onana een hoop werk, maar dankzij een fraaie redding van de doelman behield Kameroen de voorsprong. Een minuut later was het opnieuw alle hens aan dek voor Onana: El Fardou Ben dacht hem te verschalken voor 1-1, maar een snelle reflex van Onana bepaalde anders.

Invalkeeper
Na de pauze had de Comoren het lastig. Kameroen verhoogde het tempo en maakte voor eigen publiek zichtbaar jacht op de tweede treffer van de wedstrijd. Comoren mocht Aladhur danken dat er aan het begin van de tweede helft niet meer goals vielen. De doelman hield eerst Aboubakar van het scoren en pakte vervolgens ook de rebound van Ngamaleu (zie onder). Aboubakar leek na ruim een uur alsnog Aladhur te verschalken, maar de spits van het Saoedische Al-Nassr stond buitenspel. Kort hierna schoot Christian Bassogog naast.

Enkele minuten daarna was het wel raak: Aboubakar draaide weg bij de Comoren-defensie en ging één op één met Aladhur, die nagenoeg op zijn lijn bleef staan en na een schijnbeweging van Aboubakar kansloos was op diens inzet. Met nog tien minuten op de klok bracht Comoren de spanning terug. Youssouf M'Changama boog zich over een vrije trap van afstand en passeerde Onana met een loepzuivere trap. In de slotfase drong de Comoren nog wel aan, maar een gelijkmaker zat er niet meer in.

Guinee
Guinee
0 - 1
Gambia
Gambia

Gambia mag Musa Barrow bedanken voor hun plek in de kwartfinale. De 23-jarige aanvaller van Bologna maakte in Bafoussam de enige treffer tegen Guinnee. Na 71 minuten besliste Barrow met zijn vierde treffer voor Gambia in twintig interlands de wedstrijd. In de slotfase werden Yusupha Njie namens Gambia en Ibrahima Conte namens Guinee weggestuurd na het krijgen van een tweede gele kaart. Op 29 januari is het kwartfinaleduel tussen Gambia tegen Kameroen.