Deze clubs maken het Bayern München ook dit seizoen niet moeilijk

Reacties

Bayern München begint vrijdagavond tegen 1899 Hoffenheim aan de 34 wedstrijden lange zegetocht richting de Duitse titel. De formatie van trainer Julian Nagelsmann wordt gezien als een van de uitdagers van Der Rekordmeister, maar eindigde afgelopen seizoen op 29 punten achterstand. Waarom Bayern ook dit seizoen weinig tegenstand zal krijgen.

Deze clubs maken het Bayern München ook dit seizoen niet moeilijk
Bayern München
Bayern München
3 - 1
1899 Hoffenheim
1899 Hoffenheim

In het zuiden van Duitsland trekt men het voetbalbegrip never change a winning team wel heel breed, want Bayern deed deze zomer nauwelijks transfers. De steenrijke club, zelfs een van de gezondste clubs van Europa, spendeerde tien miljoen aan de achttienjarige Alphonso Davies (die pas in januari 2019 de overstap maakt), terwijl Leon Goretzka transfervrij werd opgepikt bij Schalke 04. Bayern hóéft niet te kopen, het team staat en is ook dit jaar de absolute - en misschien wel de enige - titelkandidaat. Er zijn Duitse kinderen die opgroeien met het idee dat de Bundesliga zeventien clubs kent én die ene kampioen uit Beieren. In 2012 stond een andere club voor het laatst met de schaal, toen was het Borussia Dortmund.

'Robben heeft nog steeds te veel kwaliteit om opgevolgd te worden'

Ook Michael Reschke, technisch directeur van VfB Stuttgart en eerder werkzaam bij Bayern, denkt dat de Zuid-Duitse hegemonie nog wel even voortduurt. 'Misschien dat Bayern ooit weer op de juiste manier een kampioenschap wil vieren, met spanning tot het einde, maar voorlopig is de titelstrijd voor de komende jaren al beslist', zei Reschke tegen de Frankfurter Allgemeinen Zeitung. 'Het wordt pas spannender als er een play-offsysteem komt. Tot die tijd blijft Bayern dominant en kopen ze de beste spelers uit de competitie.'

Bundesliga

Eindstand Bundesliga 2017/18

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
27
3
4
92-28
+64
84
2
Schalke 04
34
18
9
7
53-37
+16
63
3
1899 Hoffenheim
34
15
10
9
66-48
+18
55
4
Borussia Dortmund
34
15
10
9
64-47
+17
55
5
Bayer Leverkusen
34
15
10
9
58-44
+14
55
6
RB Leipzig
34
15
8
11
57-53
+4
53
* Actueel tot en met 27 feb. 2024

Aangezien de titelstrijd ook volgens Reschke toch al beslist is staan hieronder de grootste kanshebbers voor de tweede plek op een rij.

Borussia Dortmund
Even mocht Dortmund afgelopen seizoen dromen van de eerste titel sinds 2012. Na een flitsende start onder trainer Peter Bosz stond de ploeg zonder tegengoals bovenaan, tot het met uitgedroogde secondelijm in elkaar gekunstelde kaartenhuis in oktober in elkaar donderde. De voorsprong werd een achterstand, Bosz won niks meer en kreeg de zak en enkele maanden later beleefde Duitsland de jaarlijkse déjà vu toen Manuel Neuer de schaal de lucht in hield. Dortmund eindigde zelfs op de vierde plaats en mocht blij zijn dat Champions League-voetbal werd veiliggesteld.

Waar Bayern met Niko Kovac een nieuwe trainer haalde, deed Dortmund dat met Lucien Favre. De Zwitser was voor Bosz ook al in beeld en is nu dan toch bij BVB. Hij moet het doen met een selectie met gaten, mits er niks meer gebeurt op de transfermarkt. De weinig overtuigende Roman Bürki lijkt nog altijd eerste keus onder de lat, al gaat hij de strijd aan met de van FC Augsburg overgekomen Marwin Hitz. Ploeggenoot Abdou Diallo (FSV Mainz 05) is de grote aankoop in de defensie van BVB, terwijl Axel Witsel werd weggeplukt uit China en ook Thomas Delaney (Werder Bremen) het middenveld versterkte.

Maar wie is de topspits van Dortmund? Na het winterse vertrek van Pierre-Emerick Aubameyang naar Arsenal en de terugkeer van Chelsea-huurling Michy Batshuayi (inmiddels Valencia) is Favre aangewezen op de pas achttienjarige Alexander Isak of Maximilian Philipp. Een andere optie is Marco Reus, die als valse nummer 9 die positie anders in kan vullen. Of tovert technisch directeur Michael Zorc een scorend konijn uit de hoge hoed?

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
4 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Schalke 04
Na wat magere jaren was het lek vorig seizoen weer boven bij Schalke 04. Die Königsblauen eindigden - weliswaar op gepaste afstand van kampioen Bayern - met 63 punten op de tweede plaats, de hoogste klassering sinds 2007. De pas 32-jarige trainer Domenico Tedesco is de juiste man op de juiste plek. Dit seizoen hoopt Schalke het vorige seizoen vooral te evenaren, want dat zal al moeilijk genoeg zijn. De club kreeg deze zomer op de transfermarkt al twee klappen te verwerken. Goretzka verkaste gratis naar Bayern en Max Meyer koos na een turbulent vertrek voor een transfervrije overstap naar Crystal Palace.

Naast de twee middenvelders die nul euro opleverden, zwichtte Schalke nog voor de miljoenen van Paris Saint-Germain. De 21-jarige Thilo Kehrer werd weggekocht. Daarnaast haalde Schalke tot nu toe voor bijna veertig miljoen aan spelers, onder wie Suat Serdar, Omar Mascarell en Hamza Mendyl. Nog geen vedettes, maar wel ruwe diamanten die Tedesco mag slijpen. Clubtopscorer Guido Burgstaller kreeg er met de transfervrije Mark Uth (ex-Heerenveen en- Heracles Almelo) ook een concurrent bij. Is het genoeg voor Schalke om weer de tweede plek te behalen? Alleen in de stoutste dromen denkt men in Gelsenkirchen aan de titel.

VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg
2 - 1
Schalke 04
Schalke 04
Mark Uth vertrok transfervrij van 1899 Hoffenheim naar Schalke 04.
Mark Uth vertrok transfervrij van 1899 Hoffenheim naar Schalke 04.

RB Leipzig
Bayern leek er twee jaar geleden een geduchte concurrent voor de titel bij te krijgen toen RB Leipzig promoveerde naar de Bundesliga en meedeed om de eerste plaats. Zou het dan eindelijk? Toch bezorgde het veel Duitse voetbalfans een dubbel gevoel. Een spannende competitie? Graag, maar moet dat met een 'gekochte' club als Leipzig dat vaak wordt gezien als een commercieel gedrocht? Uiteindelijk eindigde Leipzig als tweede en deed het afgelopen seizoen een pas op de plaats met de zesde plek. In de competitie dan, want in de Europa League reikte de club tot de kwartfinale. Een puike prestatie bij het debuut in Europa.

Op trainersvlak is het een overbruggingsjaar voor Leipzig. De succesvolle Ralph Hasenhüttl vertrok en de club legde droomkandidaat Nagelsmann van Hoffenheim vast, maar wel pas in de zomer van 2019. En dus besloot technisch directeur Ralf Rangnick om dit seizoen ook trainer te zijn. Voor hem scheelt het dat er aan de selectie niet veel is veranderd. Leipzig cashte flink met de verkoop van sterspeler Naby Keïta aan Liverpool en zag linksback Bernardo naar Brighton & Hove Albion vertrekken, maar dat valt nog te overzien. Aan de andere kant haalde Leipzig enkel tieners als nieuwe spelers, onder wie Nordi Mukiele, Matheus Cunha en Marcelo Saracchi. De club staat inmiddels al bekend om de creatieve scouting, dus wie weet zitten er weer wat pareltjes tussen. De doelstelling in Leipzig is een plek bij de eerste vier en daarmee plaatsing voor de Champions League.

1899 Hoffenheim
Voordat Nagelsmann zijn nieuwe avontuur bij Leipzig aangaat, wil hij zijn tijd bij Hoffenheim waardig afsluiten. De club deed tweeënhalf jaar geleden nogal wat wenkbrauwen fronsen toen de 29-jarige Nagelsmann werd aangesteld als opvolger van Huub Stevens, maar de keuze bleek een schot in de roos. Nagelsmann leidde Hoffenheim naar de vierde en afgelopen seizoen naar de derde plek. Zou een stapje hoger - en dus de tweede plaats - dit seizoen haalbaar zijn voor Hoffenheim?

Hoffenheim deed enkele gerichte aankopen, het geraamte van het team is intact gebleven. Aanvoerder Kevin Vogt, middenvelder Kerem Demirbay en spits Andrej Kramaric zijn er weer bij. Joshua Brenet is een van de nieuwelingen, net als Kasim Adams, Leonardo Bittencourt, Ishak Belfodil en Vincenzo Grifo. Nagelsmann lijkt ook dit seizoen in een 3-5-2-formatie te gaan spelen en dat kan interessant zijn voor Brenet, die dan als wingback zal fungeren.

Julian Nagelsmann begint aan zijn laatste seizoen bij 1899 Hoffenheim voor zijn overstap naar RB Leipzig.
Julian Nagelsmann begint aan zijn laatste seizoen bij 1899 Hoffenheim voor zijn overstap naar RB Leipzig.

Bayer Leverkusen
Als laatste aandacht voor Bayer Leverkusen, de nummer vijf van afgelopen seizoen. Gezien de selectie toch een wat teleurstellende eindklassering, dus de club zal uit zijn op sportieve wraak. Gelukkig voor Leverkusen is de transferzomer tot nu toe nog niet zo druk. Het team barst van het talent, maar tot nu toe vertrok alleen keeper Bernd Leno naar Arsenal en hengelt AS Monaco naar verdediger Benjamin Henrichs. Aan de andere kant zijn Jonathan Tah, Julian Brandt en Kai Havertz nog altijd eigendom van Leverkusen. De Jamaicaanse vleugelspits Leon Bailey verlengde zelfs zijn contract tot medio 2023.

Met de komst van Mitchell Weiser van Hertha BSC speelde Leverkusen al in op een mogelijk vertrek van Henrichs en als vervanger van Leno haalde de club Lukas Hradecky én Thorsten Kirschbaum. De duurste aankoop is Paulinho (nee, niet die van Barcelona), een achttienjarige aanvaller van Vasco da Gama die liefst achttien miljoen euro kostte. Toch maakt zich men bij Leverkusen geen illusies, want plaatsing voor de Champions League zou ook gelden als prijs, zeker in financieel opzicht. Een titel voor Leverkusen lijkt wel erg hoog gegrepen.

Borussia Mönchengladbach
Borussia Mönchengladbach
2 - 0
Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.