De inhaalrace van Jong Oranje

Reacties

Jong Oranje heeft plaatsing voor het EK 2019 in Italië niet meer in eigen hand. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi moet dinsdagavond winnen van Jong Schotland om niet voor een schier onmogelijke opgave te komen staan.

De inhaalrace van Jong Oranje

Van de Looi debuteerde donderdag als bondscoach van de Nederlandse beloften met een 0-0 gelijkspel tegen Jong Engeland. 'We zijn voor de drie punten gegaan, maar ik ben wel tevreden met een punt', reageerde de trainer achteraf over de krachtmeting met de sterke Engelsen. Feit is wel dat kwalificatie voor het EK door die remise weer een stukje verder weg is.

Stand Groep 4

1. Jong Engeland7-17 (12-3)
2. Jong Oranje7-12 (14-4)
3. Jong Schotland7-11 (14-8)
4. Jong Oekraïne7-11 (10-7)
5. Jong Letland7-3 (4-13)
6. Jong Andorra7-2 (1-20)

Jong Oranje heeft nu twaalf punten uit zeven duels en is daarmee de nummer twee in Groep 4 van de EK-kwalificatie. De leeftijdsgenoten van Oekraïne en Schotland hijgen met een punt minder in de nek. Dinsdag (18.30 uur) speelt Jong Oranje tegen de Schotten, waarbij de tweede plek dus op het spel staat. Een belangrijke positie, want een tweede plaats in de kwalificatiegroep kan rechtgeven op een EK-ticket.

De beste vier nummers twee van de negen kwalificatiepoules plaatsen zich namelijk voor de play-offs, waar twee tickets voor het eindtoernooi worden verdeeld. Daar zit ook meteen het knelpunt voor Jong Oranje. Momenteel is de equipe van Van de Looi de zevende nummer twee met een achterstand van drie punten op de topvier. Jong België staat er het best voor, terwijl ook Jong Kroatië en Jong Rusland goede papieren hebben.

De nummers twee

1Jong België8-20
2Jong Kroatië8-19
3Jong Rusland7-16
4Jong Polen7-15
5Jong Roemenië7-15
6Jong Ierland7-14
7Jong Oranje7-12
8Jong Slowakije7-12
9Jong Slovenië7-11

Jong Oranje moet dinsdag zelf winnen en hopen dat Jong Polen, Jong Roemenië en Jong Ierland onderuitgaan tegen respectievelijk Jong Finland, Jong Bosnië-Herzegovina en Jong Duitsland. In dat geval zouden de Nederlandse talenten er een stuk beter voorstaan. Jong Oranje heeft nog drie kwalificatieduels om een plekje bij de vier beste nummers twee te bemachtigen. 'De volgende drie wedstrijden moeten we gewoon winnen', zei Van de Looi daarover.

Resterend programma

11 septemberJong Oranje - Jong Schotland  
12 oktoberJong Letland - Jong Oranje  
16 oktoberJong Oranje - Jong Oekraïne 

In 2013 was Nederland voor het laatst vertegenwoordigd op het EK Onder-21. Destijds was de halve finale het eindstation; Jong Italië was met 1-0 te sterk door een doelpunt van Fabio Borini. Voor het toernooi van 2013 miste Jong Oranje ook twee EK's. In 2007 kroonde de ploeg van toenmalig bondscoach Foppe de Haan zich tot Europees kampioen.

Recente historie EK Onder-21

EKGastlandJong OranjeWinnaar
2007NederlandWinnaarNederland
2009ZwedenNiet gekwalificeerdDuitsland
2011DenemarkenNiet gekwalificeerdSpanje
2013IsraëlHalve finaleSpanje
2015TsjechiëNiet gekwalificeerdZweden
2017PolenNiet gekwalificeerdDuitsland
De laatste keer dat Jong Oranje een EK-wedstrijd speelde, zag de opstelling er zo uit met staand van links naar rechts: Jeroen Zoet, Marco van Ginkel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Luuk de Jong, Kevin Strootman. Zittend: Ola John, Adam Maher, Ricardo van Rhijn, Daley Blind, Georginio Wijnaldum.
De laatste keer dat Jong Oranje een EK-wedstrijd speelde, zag de opstelling er zo uit met staand van links naar rechts: Jeroen Zoet, Marco van Ginkel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Luuk de Jong, Kevin Strootman. Zittend: Ola John, Adam Maher, Ricardo van Rhijn, Daley Blind, Georginio Wijnaldum.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.