Onmachtig Jong Oranje dreigt derde eindtoernooi op rij mis te lopen

Reacties

Jong Oranje is donderdagavond tegen Jong Engeland niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. De kansen op kwalificatie voor het EK van 2019 zijn daardoor nog verder geslonken.

Onmachtig Jong Oranje dreigt derde eindtoernooi op rij mis te lopen
Engeland O21
Engeland O21
0 - 0
Nederland O21
Nederland O21

Erwin van de Looi koos bij zijn debuut op de bank van Jong Oranje voor Oussama Idrissi op de rechterflank. De AZ-aanvaller verving Steven Bergwijn, die door Ronald Koeman niet bij het grote Oranje werd gehaald, maar geblesseerd afhaakte bij Jong Oranje. Idrissi was niet de enige AZ-speler die aan de aftrap verscheen; ook Guus Til, Thomas Ouwejan en Teun Koopmeiners startten.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Jong Oranje en dat was ook meteen de grootste kans van de eerste helft. Het aantal mogelijkheden was op een hand te tellen. Guus Til was in de beginfase dichtbij. Arnaut Danjuma Groeneveld, de gevaarlijkste speler aan Nederlandse zijde, ging binnendoor aan de linkerflank en kreeg de bal ietwat gelukkig via een Engels been bij Til. De middenvelder van AZ vuurde met zijn linkervoet over het doel van Dean Henderson.

De Engelsen kwamen goed de kleedkamer uit en zetten Jong Oranje flink onder druk. Dominic Calvert Lewin en James Maddison waren dreigend en Justin Bijlow moest reddend optreden. Even later was de Feyenoord-keeper eigenlijk geklopt bij een voorzet van Leicester City-verdediger Benjamin Chillwell vanaf de linkerkant, maar Ryan Sessegnon schoot hoog over.

Jong Oranje liet in de tweede helft vooral in aanvallend opzicht heel weinig zien. Lammers werd nauwelijks bereikt en op rechts mocht PSV'er Donyell Malen zich laten zien als vervanger van Idrissi. Jong Engeland kreeg in de slotfase nog een enorme kans via Demarai Gray. De aanvaller van Leicester City trok vanaf de linkerflank naar binnen en schoot hard tegen de lat. Zonder doelpunten stapten beide teams van het veld.

Jong Engeland, koploper in Groep 4 van de EK-kwalificatie, behoudt een voorsprong van vijf punten op Jong Oranje. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan. Nummer drie Jong Schotland, dat met 3-0 won van Jong Andorra, heeft één punt minder en is dinsdag in Doetinchem de tegenstander van Jong Oranje. De vier beste nummers twee van de negen groepen plaatsen zich ook voor het EK, maar daartoe behoort Jong Oranje nu niet. Nederland miste eerder de eindtoernooien van 2017 en 2015.

De ranglijst van nummers twee:

Land Gespeeld Punten
1.* Jong België 7 17
2.* Jong Kroatië 7 16
3.* Jong Rusland 7 16
4.* Jong Denemarken 6 13
5. Jong Portugal 6 13
6. Jong Ierland 6 13
7. Jong Oranje 7 12
8. Jong Slowakije 7 12
9. Jong Slovenië 6 10

* plaatsing voor EK 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.